Hrvatski radio

Radio Zadar

Novigrad - prošlost, sadašnjost i budućnost

08.09.2014.

14:50

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Novigradu su započeli pripremni razgovori koji trebaju rezultirati izdavanjem prve monografije ovoga mjesta. Skup je uz podršku lokalne uprave okupio niz stručnjaka - prirodoslovce, povjesničare, jezikoslovce, a iza cijelog projekta stoje i dvije ustanove - zadarsko Sveučilište te Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije u Zadru.

Ovaj gradić bogate povijesti i baštine još uvijek nema svoju monografiju - navodi razloge pokretanja ovog skupa - inicijator, profesor Slobodan Kaštela: Postoji naravno velik broj priloga o pojedinim pitanjima koja se odnose na Novigrad, ali je to sve rascjepkano..

Podrška stiže i od rektora zadarskog Sveučilišta, Ante Uglešića: Novigrad kao naselje je u prošlosti imalo jednu od najznačajnijih uloga na našem području, i stoga mi je drago da se pokrenula ova inicijativa, te ravnatelja Instituta HAZU-a u Zadru, Zlatka Begonje : Moj interes je 20. stoljeće s posebnim naglaskom na II. Svjetski rat, ali i razdoblje poraća.

U bogato povijesno naslijeđe Novigrada uvid će dati i konzervator Miljenko Domijan:

Tu je utvrda kao simbol, kao garancija nastanka grada, a koja se i u posljednje vrijeme rehabilitirala boljom prezentacijom...

Monografija do čijeg će izlaženja proći još najmanje godinu dana, naime glavni skup prema sadašnjim najavama održao bi se u rujnu 2015 . te, ne bi trebala samo dati uvid u prošlost već i budućnost - načelnik Općine Joso Klapan:

Novigrad je danas jedno turističko mjesto, ribarstvo je osnovna grana, tu je 650 stalnih stanovnika, naš osnovni problem je kako stvoriti nove pretpostavke za razvoj i usmjeriti ljude da se intezivnije bave turizmom. 

Radni naziv skupa je Novigrad - prošlost - sadašnjost i budućnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.