Hrvatski radio

Radio Zadar

O Jadransko-jonskoj inicijativi

08.05.2014.

11:55

Autor: V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska županija organizirala međunarodnu konferenciju "Inovativnost, suradnja i novi europski programi u Jadransko – jonskoj regiji i mediteranskom prostoru". Hrvatska je u nacrt strategije razvoja Jadransko-jonskoga područja ugradila programe važne za njezin razvoj, a to je oživljavanje pomorskog gospodarstva, razvoj obalne infrastrukture i povezivanje sa zaleđem, zaštita okoliša i održivi turizam.

Sve ovo se može i treba financirati EU fondovima, koji na žalost do sada nisu iskorišteni u dovoljnoj mjeri. Istaknuo je to pomoćnik ministrice vanjskih poslova Hrvoje Marušić na međunarodnoj konferenciji "Inovativnost, suradnja i novi europski programi u Jadransko - jonskoj regiji i mediteranskom prostoru" koja se danas održava u Zadru:

"Meni je žao što se do sada nije dovoljno iskoristilo sredstava za projekte koji su vrlo bitni poput luka i prometnica, ali upravo je namjena ove strategije i operativnih progarma RH-a da se za što više projekata na lokalnoj i županijskoj razini iskoriste EU fondovi umjesto našeg proračuna." - rekao je Marušić.

Zadarska županija kao jedan od projektnih partnera sudjeluje u provedbi projekta "CITEK", punog naziva "Capitalization Initiative for the Innovation and Internationalization of the MED economic and knowledge system" (Kapitalizacijska inicijativa za inovaciju i internacionalizaciju MED ekonomskog sustava i sustava znanja), 1CAP-MED12-07, financiranog iz programa MED - European Territorial Cooperation 2007. - 2013. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.285.000,00 €, dok je Zadarskoj županiji alocirano 95.000,00 €. Projekt provodi devet partnera iz različitih zemalja, a to su: nositelj projekta Regija Marche – Italija, Istraživački park autonomnog Sveučilšta u Barceloni – Španjolska, poduzetnička kooperativa OXALIS SCOP SA – Francuska, Razvojna agencija Regije Alentejo – Portugal, Sveučilište u Mariboru – Slovenija, Nacionalna konfederacija obrtništva i malog i srednjeg poduzetništva – Italija, zaklada za inovacije CECOT – Španjolska, Institut Pedro Nunes - Portugal te Zadarska županija – Hrvatska.

Glavni cilj projekta je poticanje uspostave transnacionalnog i translokalnog mediteranskog sustava inovacija koji uključuje sve dionike tzv. trokuta inovacija (javni, poduzetnički i obrazovno-istraživački sektor), a sve to u svrhu širenja ideje na europskoj razini da bliska veza između internacionalizacije i inovacije predstavlja novu temeljnu značajku globalnih razvojnih procesa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.