Hrvatski radio

Radio Zadar

Obilježena 23. obljetnica stradanja Škabrnje

18.11.2014.

12:44

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Škabrnja se danas prisjeća svojih žrtava – 43 mještana i 15 branitelja ubijenih u velikosrpskoj agresiji na to ravnokotarsko mjesto na današnji dan 1991. godine. Središnja komemoracija za stradale održana je točno u ponde uz kulturno-umjetnički program, a ove je godine bila lišena političkih govora.

Okupljenim mještanima, obiteljima poginulih, te brojnim predstavnicima civilnih vlasti, te braniteljskih udruga obratio se samo načelnik općine Škabrnja Nediljko Bubnjar.

"Danas se prisjećamo naših žrtava isprepleteni osjećajima tuge, ali nadasve osjećajima ponosa, jer su među nama živjeli heroji koji su svojom žrtvom osvjedočili ljubav za životom u slobodi i dostojanstvu svih nas i cijelog našeg naroda" – poručio je načelnik Bubnjar.

Uoči komemoracije predsjednik HBK i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji služio je svetu misu. "Ovo je vrijeme kada se sjećamo teških dana stradanja Škabrnje i Vukovara. Kronike iz toga vremena pišu da je strašno bilo gledati razaranja kuća, bolnica, crkava i spomenika, a dok su padali projektili po ulicama i trgovima, mogli smo svakoga časa pročitati smrtovnice i čuti oplakivanje naših poginulih. Svemu tome usprkos, preživjeli smo čekajući slobodu" – rekao je u svojoj propovijedi nadbiskup Puljić.

S pijetetom i zahvalnošću moramo se sjećati tih događaja – istaknuo je zadarski nadbiskup Puljić. "Iznova proživljavamo upravo taj duh zajedništva, ponosa i zahvalnosti koji nam je opet prijeko potreban. Nije dovoljno položiti vijence i zapaliti svijeće, jer branitelji su za slobodu pali kako bismo je mi pravedno i pošteno izgraditi znali. I zato ne prepuštajmo našu budućnost stihiji i beznađu, preporučimo se Gospodinu" – rekao je nadbiskup Puljić.

Inače, obilježavanje je počelo jutros na Spomen obilježju masovne grobnice u Škabrnji, gdje su mještani Škabrnje, obitelji poginulih, brojna izaslanstva civilnih vlasti, MUP-a i HV-a, braniteljskih udruga, udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata, položili cvijeće i zapalili svijeće, te odali počast stradalima u Škabrnji. 

Nakon središnje komemoracije uslijedila je Hodnja sjećanja do Spomen obilježja na mjesnom groblju sv.Luke, gdje su okupljeni odali počast stradalima u Škabrnji.

Podsjećamo, 18. studenog 1991.godine, rano ujutro, srpski agresor potpomognut zrakoplovstvom, tenkovima i pješaštvom 9. Kninskog korpusa bivše JNA na čelu s Ratkom Mladićem počeo je krvavi pohod na Škabrnju. Samo tog dana u Škabrnji je stradalo 43 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana i u susjednom Nadinu, gdje je stradalo 14 mještana i branitelja. Osim Zorane Banić, nitko od agresora nije sudski odgovarao za zločin u Škabrnji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.