Hrvatski radio

Radio Zadar

13:21 / 06.10.2014.

Autor: HRT centar Zadar

Obilježena 23.obljetnica Dana obrane Zadra

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nazočnosti brojnih branitelja, gradskih vlasti, pripadnika HV-a i MUP-a te građana Zadra središnjom svečanošću na gradskom predjelu Dračevac u Zadru je obilježena 23. obljetnica Dana obrane Grada Zadra.

Na današnji dan 1991. godine, tzv. JNA potpomagnuta pobunjenim Srbima, općim napadom s kopna, mora i iz zraka pokušala je osvojiti Zadar. Grad je bjesomučno napadan, a granatirani su svi mogući ciljevi, bolnica, katedrala Sv. Stošije, Kneževa palača i Providurova palača, prostorije Radio Zadra, te brojni kulturno-povijesni spomenici i civilni objekti. Iako u okruženju bez struje i vode, malobrojni hrvatski branitelji uspjeli su se oduprijeti jugosrpskim agresorima, čiji je cilj bio osvojiti Zadar i presjeći Hrvatsku na dva dijela.

"Spriječeni su upravo na Dračevcu gdje je u protunapadu odbijen neprijatelj" – prisjetio se na središnjoj svečanosti zapovjednik 112.zadarske brigade Marko Čulina…

      "Sjedimo neposredno uz ovaj tenk na Dračevcu, to je bila jedna prekretnica, to je dalo jedan polet braniteljima da neprijateljske snage koje su došle do samog Dračevca da ih u protunapadu odbijemo na početne položaje na brdo Križ i Babin Dub. Te pobjede, mi u tom trenutku nismo bili svjesni. Mladim naraštajima, koji tek stasaju i koji nisu imali prilike doživjeti te dane, trebamo govoriti istinu o tim trenucima naše povijesti, te im poručujem da ostanu u svojoj Domovini i doprinesu njenom razvitku i ne odlaze u inozemstvo" – istaknuo je Čulina. 

Teških ratnih dana obrane Zadra prisjetio se predsjednik udruge branitelja Imotski sokolovi, Ivan Budalić koji je rekao da ga danas svladavaju posebne emocije. "Malo smo evocirali uspomene prelistavajući materijale i fotografije koje imamo. I kad vidimo okolnosti da je tada bio jedan branitelj na 5 neprijateljskih vojnika, da su u tehnici bili i 1 na prema 100. Tako da se i danas sami pitamo kako smo se uspjeli othrvati u jednom poluokruženju, gdje nam je neprijatelj bio iza leđa" – rekao predsjednik udruge Imotski sokolovi.  

Upravo su nakon herojske obrane na Dračevcu, agresori konačno 6. listopada 1991. odbijeni, nakon čega su započeti pregovori koji su rezultirali odlaskom pripadnika JNA iz 13 zadarskih vojarni. No, bila je to samo uvertira u najteže dane za Zadar i Hrvatsku. Inače, za ratna razaranja Zadra i rujnu i listopadu 1991. godine nitko od agresora nije odgovarao.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.