Hrvatski radio

Radio Zadar

Obnova suhozida

28.10.2014.

13:16

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završena je treća radionica "Obnove i očuvanja suhozida i bunja na području Općine Tkon", u sklopu projekta koji se ostvaruje uz potporu Ministarstva kulture i OTP banke, a u organizaciji Turističke zajednice Općine Tkon i LAG "Laura" u suradnji s Udrugom "4 Grada - Dragodid".

Radionica se održavala 25 i 26. listopada 2014., a okupilo se 20 volontera, većinom iz udruge "4 Grada - Dragodid" te su pokazali tehniku „zidanja u suho".

Oba dana su se obnavljali suhozidi na području Koludrovice, a u sklopu projekta „Glagoljaške staze“. Buduća staza prema samostanu Ćokovac omeđena je suhozidima gdje se uz obnovu istih planira postaviti i glagoljaška abeceda, a sve u suradnji s Benediktincima. Osim zidanja „uduplo", radilo se i na zidanju „unjolo“ ili gradnji jednostrukog zida.

Cilj ovakvih radionica je upoznavanje mlađih generacija o vrijednostima suhozida, tehnici suhozidne gradnje općenito, povijesti i načinu njihovog nastanka, prevenciji devastiranja naše ruralne baštine te očuvanju iste, a kroz sve ovo stvoriti zanimljiv turistički proizvod.

Tijekom ove radionice osim obnove radila se i katalogizacija objekata te plan izrade "suhozidnih tura" kao dodatnu vrijednost za posjetitelje općine Tkon, ali i cijelog otoka Pašmana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.