Hrvatski radio

Radio Zadar

12:18 / 26.05.2016.

Autor: Edi Škovrlj

Obnovljeni pastirski stanovi u Nacionalnom parku "Sjeverni Velebit"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nacionalni park "Sjeverni Velebit" bogatiji je novoobnovljenim - pastirskim stanovima. Njihova je obnova osnovni preduvjet za boravak ljudi na Velebitu te za povratak tradicionalnog stočarstva.

Čim još malo ugrije, sve ličke ovce na ispašu će put Velebita. I Katičino stado sočnu će travu u ljetnim mjesecima tražiti na planini.

Gonili su naši stari gonimo i mi mladi, puno je šume, trave, gone i svi susjedi. - kaže Katica Borovac.

Većina stada završit će na Lubenovcu na 1400 metara nadmorske visine. Obnovljeni pastirski stanovi ponudit će komfor i stoci i pastirima. Pastirske kućice opremljene su suvremenim pomagalima za ugodan i nesmetan boravak tijekom nekoliko mjeseci.

Pastirima će zaista biti ugodno jer u ovom dijelu nalazi se i tuš kabina, a u ovom toalet.

Za boravak u doista prelijepim pastirskim stanovima već su počele stizati prijave vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Za sada njih petero.

Imamo najava, imamo zainteresiranih da se vrati stočarstvo na Velebit i da ne dopustimo da zarastu ovi travnjaci. - najavljuje Ivica krmpotić iz Nacionalnog parka "Sjeverni Velebit".

Ukupno se obnovilo 10 tipiziranih kućica.

Izdvojeno je 6,6 milijuna kuna. Riječ je o novcu koje je uz pomoć EU fondova izdvojilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. - kaže ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Obnovljeni pastirski stanovi na Alanu poslužit će dijelom za nadzor i smještaj djelatnika Parka. 33 kreveta ponudit će se turistima i planinarima.

Od ove zime primamo upite, kroz dva tjedna bit će dostupno posjetiteljima. - ističe Mirjana Javor, ravnateljica JU Nacionalni park "Sjeverni Velebit".

Pastirski stanovi, zdravi planinski zrak, suživot s prirodom i životinjama, najbolja je pozivnica svima koji se odluče vrijeme i odmor provesti na ovom jedinstvenome mjestu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.