Hrvatski radio

Radio Zadar

11:31 / 15.06.2022.

Autor: Filip Matijević

Očekuje se naporna sezona borbe s požarima! U prva tri mjeseca zabilježeno više požara nego u čitavoj lanjskoj sezoni

Slijedi još jedna naporna vatrogasna sezona

Slijedi još jedna naporna vatrogasna sezona

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Iako je glavna požarna sezona trebala početi 23. lipnja, ona je zbog velikih vrućina i suše već započela. Jesu li vatrogasne snage na zadarskom području spremne za, po svemu sudeći, izazovne mjesece koji slijede?

Županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić kaže da je u Zadarskoj županiji za borbu s požarima spremno je 200-tinjak profesionalnih i više od 300 dobrovoljnih vatrogasaca: 

Svi su oni spremni za sezonu. A dodatno imamo dislokaciju vatrogasnih snaga na Dugom otoku u mjestu Božava, na Ugljanu u Kukljici i u Posedarju. Također, cisterne će biti dislocirane u Ninu, Pagu, Jasenicama i Stankovcima.

Matej Rudić, županijski vatrogasni zapovjednik

Da će sezona biti zahtjevna, svjedoče i dosadašnje brojke: 


- Prošle godine smo u sezoni imali 229 požara otvorenog prostora, a ove godine u prva tri mjeseca 385, kaže Rudić.


Analizom dosadašnjih požarnih sezona detektirana su područja na kojima je rizik od požara velik:

To je prostor Slivnice, Posedarja i Ražanca. Lani je od 10, 12 velikih požara skoro polovina bila na tom području. Oko Biograda su uvijek požari otvorenog područja, prije pet godina je u Benkovcu bilo 30 požara u 24 sata. Ljudi iseljavaju, nema stoke, prostor zarasta, više nema puteva i više taj prostor nema tko održavati.

Matej Rudić, županijski vatrogasni zapovjednik

- Lani smo imali i požare na otocima; na Krknati, dva požara na Lavdari, požar na Sestrunju, na Ugljanu pokraj Psihijatrijske bolnice...


Rizičnih točaka je mnogo. Ključ u gašenju požara na spomenutim lokacijama, ali i ostalima, jest brza reakcija. U tomu pomaže sustav videonadzora: 

Nadziremo čitav prostor s 13 kamera i otkrivamo požar u samom začetku. Čim se pojavi dim, kamera automatski signalizira operateru. U realnom vremenu pratimo i razvoj pojedinog požara tako da možemo procijeniti koliko snaga treba slati.

Matej Rudić, županijski vatrogasni zapovjednik

Sve je bolja i opremljenost profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi. Iz različitih izvora pristižu u potpunosti opremljena vozila, ali sve veći problem je ljudstvo:


Ako se ovako nastavi, bit će za nekoliko godina problem pronaći ljude koji ovaj posao žele i mogu raditi, pogotovo dobrovoljno. Malo je zapostavljeno to dobrovoljno vatrogastvo.

Matej Rudić, županijski vatrogasni zapovjednik

Do kraja mjeseca lipnja zaposlit će se oko 170 sezonskih vatrogasaca. Rudić poziva sve zainteresirane da se pridruže lokalnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima, a stanovnicima upućuje molbu:


- Očekujemo sezonu s dosta suše i jakih vjetrova. Čuvajmo našu zemlju, nemojmo paliti vatru nesmotreno i neoprezno. Preventiva je ključ, zaključio je Rudić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.