Hrvatski radio

Radio Zadar

Od alkohola umrlo više od 3 milijuna ljudi

12.05.2014.

17:10

Autor: hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od posljedica prekomjernog konzumiranja alkohola u 2012-oj umrlo je više od tri milijuna ljudi. To je više nego od side, tuberkuloze i nasilja zajedno, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija, pozivajući vlasti da se angažiraju na rješavanju tog problema. Upozoreno je i da je više od 200 bolesti povezano s konzumiranjem alkohola.

Više od 200 bolesti povezano je s konzumiranjem alkohola, stoji u izvješću SZO-a te se dodaje da bi ovaj negativni trend mogao rasti ako se u obzir uzme podatak da je od posljedica njegova prekomjernog konzumiranja 2005. umrlo 2,5 milijuna ljudi. Agencija izražava žaljenje zbog nedovoljno razvijene svijest državnih vlasti o tom problemu u navedenom razdoblju i smatra kako se moglo učiniti puno više da bi se problem ublažio.

Prema podacima SZO-a prosječno godišnje svaka osoba u svijetu starija od 15 godina konzumira 6,2 litre čistog alkohola, no manje od polovine stanovništva ili oko 38,3 posto uistinu "pije", pa tako oni koji piju godišnje prosječno konzumiraju 17 litara čistog alkohola.

SZO zaključuje da bi više zemalja trebalo poduzeti slične korake. Među ostalim bi trebalo povećati i svijest o štetnom utjecaju alkohola na zdravlje te na vrijeme intervenirati kod onih koji su skloniji njegovu konzumiranju u pretjeranim količinama. Globalno gledajući, najviše piju Europljani. Primjerice, četvrtina ruskih muškaraca umire prije pedesete, velikim dijelom zbog alkoholizma. Neki među ispitanicima priznali su da tjedno konzumiraju tri ili više boca votke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.