Hrvatski radio

Radio Zadar

Od petka na Višnjiku najveći festival vina u Dalmaciji

20.03.2023.

13:29

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Zadar Wine Festival

Zadar Wine Festival

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Na Višnjiku će se u petak i subotu održati 5. Zadar Wine festival, sa 100-injak izlagača iz svih dijelova Hrvatske. Cilj je na jednom mjestu okupiti vinare, hotelijere, ugostitelje i same vinoljupce te na taj način promovirati vinsku industriju, ali i stvoriti manifestaciju kojom će Zadar dobiti novi sadržaj izvan glavne sezone , rekao je na najavnoj konferenciji za novinare direktor i osnivač Festivala Ivan Stiblik : 

Predstavit će se 100-injak vinarija iz Hrvatske – od krajnjeg istoka Hrvatske Ilok, preko Savudrije do Pelješca. Imat ćemo veliku zastupljenost svih značajnijih hrvatskih sorti i isto tako introducirane svjetske sorte. To je najveći festival vina u Dalmaciji, brojem izlagača i posjetitelja.

Ivan Stblik

Zadar Wine festival je kruna vinske renesanse u Zadarskoj županiji – kazao je Petar Pedišić iz županijske Gospodarske komore dodajući kako je donedavno na području županije bilo dobroga grožđa, ali ne i dobrih vina : A sada se to skroz promijenilo, danas imamo 100 etiketa, imamo vinare koji postižu najbolje nagrade na svim svjetskim natjecanjima. 


Šire zadarsko područje iznimno je zanimljivo tržište za plasman vina, potvrđuje Ana Fiolić, vlasnica nagradama ovjenčane zadarske vinarije Fiolić :  Vrijeme održavanja sajma je super odabrano s obzirom da sada možemo kušati i nove berbe. ZWFestival smo sačuvali za promociju naših mladih berbi oddnosno maraštine i rosea. 


Održavanje Festivala u ožujku pozdravljaju turistički djelatnici - vlasnik restorana i poznati zadarski turistički djelatnik Tomislav Fain:  U svom restoranu uvijek prednost dajem lokalno proizvedenim vinima. Osim toga, moji kolege koji će organizirano doći ovoga vikenda u Zadar baš na ZWFestival potvrđuju kako nam ovakvih događaja izvan sezone treba što više. Ja uvijek kažem ovaj gost koji dođe krajem ožujka vrijedi tri puta više nego onaj u osmom mjesecu. 5. Zadar Wine Festival otvara vrata na Višnjiku u petak 24.3. u 14 sati , vinsku ponudu pratit će i street-food i prvi put ove godine zabavni sadržaji kao što su dva koncerta u večernjim satima – u petak Kadena, a u subotu Zaratino bend.


Najava 5. Zadar Wine festivala

Najava 5. Zadar Wine festivala

Foto: SJM / Radio Zadar

Podršku Festivalu iskazali su i Mario Paleka , direktor TZ grada Zadra, Danijel Segarić-županijski pročelnik za poljoprivredu, te Mate Pinčić - pročelnik odjela za gospodarstvo grada Zadra . 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.