Hrvatski radio

Radio Zadar

Odakle na Kornatima čagljevi, koji su prijetnja stadima ovaca?

04.08.2021.

13:38

Autor: Vladimir Šetka

Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

U Nacionalnom parku Kornati, gdje se zadnjih godinu-dvije uvode nove metode zaštite podmorja, posebno morske trave - posidonije - pojavili su se predatori na kopnu. U zadnje vrijeme primijećeni su čagljevi, koji su najvjerojatnije doplivali s Dugog otoka, gdje su se nastanili u zadnjih godinu dana.

U suradnji s talijanskim partnerima, kroz zajednički europski projekt, prije nešto više od godinu dana pokusno je počeo proces presađivanja morske trave posidonije u Nacionalnom parku Kornati. Kakvi su rezultati otkrio nam je ravnatelj parka Šime Ježina. Poslije godinu dana monitoringa talijanski partneri su oduševljeni, jer su naši kolege biolozi uspjeli više stotina metara četvornih presaditi posidonije i ta se posidonija na drugim mjestima uhvatila. To znači da se ona može presaditi i da može uspijevati bilo gdje u Nacionalnom parku, kaže Ježina.

A pogubna za posidoniju su sidrenja nautičara bacanjem sidra u more. Kako bi se to spriječilo, pristupilo se još jednom inovativnom rješenju - postavljanju sidrišnih plutača bez nagrđivanja morskog dna. Poslije više od deset godina pripreme počeli smo s postavljenjem prvih sidrišnih sustava, bova, ekološki prihvatljivih, jer se ne radi o blokovima, nego o "upucanom" sidru u morsko dno. Mi smo ih do prije par dana uspjeli postaviti u šest sidrišnih uvala, gotovo šezdeset komada. Projekt obuhvaća svih šesnaest sidrišnih uvala i tu se radi od oko 230 sidrišnih mjesta, navodi ravnatelj Parka. 

I dok su u NP našli rješenja za zaštitu podmorja, pojavio se novi problem na kopnu - primijećeni su čagljevi, koji prije nikada nisu obitavali na Kornatima. Najveća su prijetnja stadima ovaca, koje ondje drže vlasnici kornatskih otoka. Ove godine se prvi put pojavio čagalj na Kornatima, što je nešto potpuno novo i za ovčja stada koja su na Kornatima. To je ogroman, ogroman problem, koji moramo riješiti i sa stručnog i sa znanstvenog stajališta. Smatramo, iako to nismo dokazali, da su ti čagljevi došli iz Telašćice, dodaje Ježina.

Zbog toga su ovih dana u parku boravili stručnjaci s dvaju fakulteta, kako bi se do rujna napravio Program zaštite divljači u Nacionalnom parku i pokrenuo njihov izlov. Taj dokument do sada nije bio potreban, jer na Kornatima nisu imali autohtone divljači.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.