Hrvatski radio

Radio Zadar

Oni su "Ponos Hrvatske"

20.01.2014.

07:59

Autor: HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečana dodjela priznanja "Ponos Hrvatske" junakinjama i junacima naših dana održana je sinoć u Zagrebu u organizaciji Udruge za promicanje hrabrosti, humanosti i nesebičnosti "Ponos Hrvatske".

Od više od stotinu prijava za djela kojima su pokazali iznimnu ljudskost, inspirirali druge ili učinili nešto zbog čega su primjer drugima, pojedincima i udrugama uručene su 24 staklene statuete "Srce na dlanu". 

A "Ponos Hrvatske" su:

Dubravka Glavaš koja je dala otkaz da bi samohrana majka dvoje djece s kreditom ostala na poslu, pored "Srca na dlanu" sinoć je dobila i posao od tvrke Agrokor. 

Priznanja su uručena posadi zrakoplova Croatia Airlinesa za prizemljenje zrakoplova čime su spasili živote 64 osobe, te eskadrili transportnih helikoptera HRZ i PZO za hitne medicinske letove i slične humanitarne podvige. 

Posada trajekta Tin Ujević priznanje je dobila za spašavanje muškarca s infarktom, Zvonimir Vuković za spašavanje devet ljudi od utapanja, a Juraj Petrijevčanin, Darko Baran, Luka Lelas i Mirko Grgić za spašavanje unesrećenih u požaru. 

Umirovljeni policajac Gojko Jeličić i taksist Zlatko Jovanovski nagrađeni su jer su se suprotstavili  naoružanom pljačkašu, taksisti Filip i Gabrijel Crnjac za vraćanje torbe s 30 tisuća eura, a dječak Kristijan Višak jer je zaustavio vlak i spasio autobus pun vršnjaka.

Venad Štabi spasio je život ženi koja je skoro ispala iz vlaka, a Krešimir Plavetić ustupio svoj automobil čovjeku kojem je bio potreban. Silvija Novak, Andreja Piskač i Verica Katić vode humanitarnu inicijativu "Cipele 46", a Sonja Radman Livaja organizira humanitarnu pomoć Siriji. Lav Ulični više od 700 sati volontira na odjelu onkologije, Zdenka Džajić Radtke ustupila je vikendicu na moru mališanima iz SOS sela, Ljeposlava Vojnović oporukom je sav novac ostavila dječjem vrtiću u Vukovaru, a docentica sociologije Petra Rodik nagrađena je za projekt Udruge Franak.   Željka Vučko dobila je priznanje za pomoć i skrb u liječenju nedonoščadi, a Mirjana Ciboci jer je darivanjem matičnih stanica spasila život jednog čovjeka. Stjepan Vokić nagrađen je za dvadesetogodišnu skrb rodi slomljenog krila, a Zdenka Gregurić, sama u kolicima, jer je našla dom za više od 350 napuštenih pasa. Djevojčica Hermina Stefanović zadivila je ocjenjivačko povjerenstvo veseljem s kojim se bori protiv teške bolesti, djevojčica s cerebralnom paralizom i blagom mentalnom retardacijom Jelena Perković osmislila je torbice s anđelima dobrih želja, a Manuela Kumić jer kao osoba oštećena vida pomaže djeci invalidima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.