Hrvatski radio

Radio Zadar

17:37 / 22.08.2014.

Autor: HRT centar Zadar

Opasan kineski Kraljevski med

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da se s tržišta povlači proizvod "Kraljevski med" podrijetlom iz Kine, uvoznika Medivital pharma iz Zagreba. U tom je proizvodu utvrđena prisutnost tadalafila, aktivne tvari u lijekovima koji se izdaju samo uz liječnički nadzor, a nije dopušten u proizvodima koji su odobreni kao dodaci prehrani. Uvoznik moli kupce da med vrate na mjesto kupnje i da ga više ne konzumiraju.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda: KRALJEVSKI MED – dodatak prehrani (LOT: 0105, rok valjanosti: 02.2016.).

Putem HR RASFF sustava zaprimljena je obavijest Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o nalazu tadalafila u koncentraciji 60,2 mg/kg u proizvodu KRALJEVSKI MED – dodatak prehrani, LOT 0105, roka valjanosti 02.2016.

Prisutnost tadalafila nije dopuštena u proizvodima koji su odobreni kao dodatci prehrani.

Klinička ispitivanja pokazuju da korištenje tadalafila u dozi od 5 do 20 mg djeluje na pojačavanje hipotenzijskog djelovanja nitrata te je strogo kontraindicirano korištenje tadalafila kod osoba koje koriste pripravke nitrata u bilo kojem obliku. Nuspojave koje se mogu javiti kod korištenja tadalafila su promjene u vidu ili potpuni gubitak vida, zvonjenje u ušima ili iznenadni gubitak sluha, bol u prsima, povraćanje, znojenje, gubitak daha, konvulzije, crvenilo lica, vrata ili prsa, glavobolja, proljev, bol u mišićima i prsima.

Tadalafil je aktivna tvar u lijekovima koji se izdaju samo uz liječnički nadzor i individualno utvrđivanje doza te nije dopušten za upotrebu u dodacima prehrani, kako je i propisano Pravilnikom o dodacima prehrani (NN 126/13) i Pravilnikom o tvarima koje se mogu dodavati hrani i koristiti u proizvodnji hrane te tvarima čije je korištenje u hrani zabranjeno ili ograničeno (NN 160/13).

Uzimajući u obzir gore navedene nuspojave, kao i dodatnu opasnost za zdravlje ljudi, koja može nastati uslijed istodobnog uzimanja tadalafina s lijekovima sličnog djelovanja i pripravaka koji sadržavaju nitrate te činjenicu da proizvod sadrži tvar koja nije dozvoljena kao dodatak prehrani, proizvod može predstavljati rizik za zdravlje ljudi.

Tvrtka Medivital pharm također je izvijestila potrošače da s tržišta povlači dodatak prehrani Kraljevski med, serijskog broja 0105, roka trajanja veljača 2016. Iz tvrtke mole kupce da taj proizvod vrate na mjesto kupnje i da ga više ne konzumiraju.

 

Podaci o proizvodu:

Proizvod: KRALJEVSKI MED – dodatak prehrani

LOT: 0105

Pakiranje: Proizvod je pakiran u 6 AL-vrećica po 10 g koji su upakirani u papirnatu kutiju.

Oznaka roka valjanosti: 02.2016.

Godina proizvodnje: 2013.

Zemlja podrijetla: Kina

Uvoznik: MEDIVITAL PHARM d.o.o., Preradovićeva 20, 10000 Zagreb

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.