Hrvatski radio

Radio Zadar

Operacija "Jaguar" - prva ofenzivna akcija HV-a

17.05.2017.

20:48

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prikazivanjem dokumentarnog filma Nenada Šestića o oslobađanju brda Križ, sinoć je u Kneževoj palači počeo program obilježavanja 25.obljetnice operacije Jaguar kojom je to brdo iznad Bibinja oslobođeno.

S tog brda iznad Bibinja Zadar i njegova rubna područja bili su intenzivno granatirani, kao i dio Jadranske magistrale pa je operacija Jaguar imala veliko značenje za daljne operacije  Hrvatske vojske. Šestodnevnu akciju koja je počela 17.svibnja 1992. vodio je brigadir Ivan Vitanović, zapovjednik 11.bojne 159. Brigade. Po njemu, najznačajniji je bio prvi dan kad je uništena neprijateljska kolona na prilazu dobro utvrđenom brdu, a njemu osobno najteži je bio 6.dan kad je pregovarao s neprijateljem:  To je bilo užasno, naporno, ali na kraju mi smo dobili Križ, Križ je blokirao čitav Zadar, Zadarsku županiju, Jadransku magistralu – glavnu poveznicu sjevera i juga, Zadarski kanal, otoke. Veselje koje je u gradu zavladalo nakon oslobađanja Križa , čuo sam poslije, da je bilo najveće u ratu, a ja sam bio u komi tada, nakon 6 dana i noći nisam znao kako se zovem - emotivno nam prepričava brigadir Vitanović.

Govoreći o značaju operacije koja je snažno motivirala branitelje za daljnje operacije u Domovinskom ratu , doktor Zlatko Begonja je na sinoćnjem predavanju istaknuo kako se oslobođenjem brda Križ neprijatelj na jedan način pomakao bitno izvan dosega i mogućnosti da može izravno ugrožavati Zadar i njegova rubna područja: 

               HV je upravo akcijom Jaguar pokrenula jedan oblik ofenzivnih aktivnosti koje do tada zahvaljujući spletu okolnosti nije mogla izvoditi. U tim trenucima ona je bila kombiniranog karaktera – s jedne strane blokada brda Križ, s druge strane paralelno se pokušavalo pregovarati o napuštanju uporišta da ne bi bilo stradavanja i ljudskih žrtava i u konačnici se to nakon 5 dana i dogodilo - kazao nam je doktor Begonja. 

Obilježavanje 25.obljetnice akcije "Jaguar" nastavlja se u petak 19.svibnja svečanom akademijom i dodjelom odličja 159. I 134. Brigade HV-a, te u ponedjeljak 22.svibnja kada će se na brdu Križ i brdu sv. Martin veterani  postrojiti , uz misu u crkvi Sv. Roka u Bibinjama i letački program Krila oluje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.