Hrvatski radio

Radio Zadar

OPG-ovi kao nositelji lokalnoga razvoja

16.04.2014.

16:31

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nizom aktivnosti, od 12. do 16. travnja, obilježen je Tjedan obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojeg su zajednički organizirali Zadarska županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) kako bi naglasili ulogu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) u razvoju lokalnog gospodarstva, proizvodnji kvalitetne prehrane i zaštiti okoliša.

Tjedan OPG-ova započeo je prošlu subotu događajem na prostoru Seljačke tržnice Zadarske županije. Ovom prigodom Seljačku tržnicu posjetili su Danijel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije i Vladimir Kovačević, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) kako bi se upoznali s ponudom proizvoda Zadarske županije te se susreli s vlasnicima OPG-ova i njihovim obiteljima. Od svog otvaranja u rujnu 2013. Seljačka tržnica je postala redovno mjesto susreta poljoprivrednih proizvođača Zadarske županije i kupaca koji su na taj način dobili izravan pristup kvalitetnim domaćim proizvodima. Brojni kupci prošle subote mogli su degustirati svježe voće i povrće, med, sir, maslinovo ulje i otočke proizvode.

„Nadamo se da smo kroz Tjedan obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava potaknuli interes javnosti i medija za proizvođače, trud koji ulažu u svoju proizvodnju i proizvode koje donose na Seljačku tržnicu i ostale tržnice u gradu Zadru. Nadamo se da će tjedan poput ovoga imati svoju reprizu sljedećih godina“, istaknula je Ivana Laginja, voditeljica UNDP-a u Zadru.

Kako bi se dodatno podigla svijest o važnosti lokalne poljoprivrede, pet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ujedno redovitih izlagača na Seljačkoj tržnici otvorilo je svoja vrata zainteresiranim posjetiteljima. Posjetitelji su se upoznali s proizvodnjom meda, uzgojem gljiva te educirali o prednostima ekološke proizvodnje povrća i voća.

Tjedan OPG-ova zatvoren je edukativnim seminarom namijenjenim lokalnim poljoprivrednicima i ostalim nositeljima ruralnog razvoja. Oko 40 sudionika dobilo je informacije o mogućnostima ruralnog razvoja kroz mrežu Natura 2000, mjerama Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014- 2020 kao i o vođenju knjigovodstva za OPG-ove.

„U ovim teškim uvjetima važno je osigurati potporu obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima jer ona mogu biti nositelji lokalnog razvoja i otvoriti nova radna mjesta“, rekla je na seminaru Katarina Skelin, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije. Okupljenima je predstavila mjere koje je osmislila te ih sufinancira Zadarska županija, a namijenjene su ruralnom razvoju. Riječ je o potporama za pripremu projektne dokumentacije, potporama za organizatore i sudionike manifestacija zatim potporama za razvoj ruralnog turizma i podizanje višegodišnjih nasada, potporama za osiguranje usjeva i nasada te za poticanje ekološke i integrirane proizvodnje.

Predstavljajući Program ruralnog razvoja 2014-2020, Ivana Dević iz Agencije za ruralni razvoj je naglasila kako širok spektar mjera i podmjera iz Programa omogućava povećanje konkurentnosti OPG-ova te kako se raspisivanje prvih mjera očekuje u rujnu ove godine.

Važnost OPG-ova i njihov utjecaj na očuvanje agro-biološke raznolikosti i održivo gospodarenje resursima prepoznali su i Ujedinjeni narodi koji su upravo 2014. godinu proglasili Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Zadarska županija trenutno broji više od 7000 registriranih OPG-ova koji se na 23 000 hektara najvećim dijelom bave proizvodnjom povrtlarskih, voćarskih i ratarskih kultura te uzgojem maslina i vinove loze.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.