Hrvatski radio

Radio Zadar

Osigurana prerada i otkup voća za ovu godinu

13.06.2014.

10:25

Autor: A. Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pogoni za koncentraciju voća u Gornjoj Stubici, u kojima je do sada poslovnu djelatnost obavljala Dona trgovina u stečaju, od ovoga mjeseca do kraja godine u najmu su zadarske Maraske d.d. Vandri Montabelo, predsjednik uprave tvrtke, potvrđuje kako su na taj način osigurani prerada i otkup voća za ovu godinu.

Pogoni za koncentraciju voća u Gornjoj Stubici, u kojima je do sada poslovnu djelatnost obavljala Dona trgovina u stečaju, od ovoga mjeseca do kraja godine u najmu su zadarske Maraske. Nastavak je to Maraskine politike stalnog ulaganja u proizvodne procese od same proizvodnje voća do plasmana gotovog proizvoda, ali i potez koji osigurava posao za 40-ak radnika.

Uz vlastitu plantažu višnje maraske na 212 hektara i kontinuirani otkup od kooperanata s područja Ravnih kotara te proizvodnju alkoholnih i bezalkoholnih pića nedostajala je upravo ta međufaza odnosno prerada voća u koncentrat - kaže o novom poslovnom potezu Maraske, predsjednik uprave tvrtke, Vandri Montabelo. Na ovaj način, potvrđuje nam, osigurani su prerada i otkup voća za ovu godinu:

         To možemo tako reći s obzirom da je pogon u Gornjoj Stubici najveći prerađivač industrijskoga voća u Hrvatskoj i jako velike količine voća su na kraju završavale u tom pogonu u kojem bi se prerađivale u koncentrate. Naša  namjera je također preraditi što je moguće veće količine voća da iskoristimo kapacitete koji su nam na raspolaganju. Opremili smo se tehnologijom, investirali smo koliko je potrebno za kvalitetno održavanje samog pogona i za održavanje proizvodnje, zaposlili smo ljude i spremni čekamo količine voća koje će nam biti dostupne.

Maraska će otkupljivati značajne količine industrijskoga voća, a suradnju nudi svim zainteresiranim proizvođačima:

         Naravno to ovisi i o izvorima prodaje koje imaju naši budući kooperanti a i o samom urodu. Mi smo spremni prihvatiti jako velike količine voća i smatramo da je to dobra prilika da i dalje proizvodnja voća u Hrvatskoj opstane na način da i ono voće koje ne ide u konzumne svrhe ima alternativu - preradu u voćne koncentrate.

Maraska d.d. kontinuirano ulaže u proizvodne kapacitete i razvoj novih proizvoda i zahvaljujući tome u prvih 5 mjeseci tekuće godine bilježi rast prihoda od 11%. Od proizvodnje i prodaje koncentrata očekuje se dodatni rast prihoda od 15 posto na godišnjoj razini.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.