Hrvatski radio

Radio Zadar

Otočani prosvjeduju, ograničava im se broj putovanja

29.09.2014.

12:30

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Općina Tkon i Pašman organiziraju danas mirni prosvjed ispred trajektnog pristaništa u Tkonu. Prosvjed je organiziran zbog novog pravilnika o otočnim iskaznicama koji otočane stavlja u podređeni položaj u odnosu na stanovnike kopna te je kao takav protuustavan, tvrde otočni načelnici.

Načelnik općine Pašman Andro Magić rekao je da je problem je u ograničavanju broju odlazaka na kopno po povlaštenoj cijeni. "To znači da otočanin, ako radi na kopnu, da kada se vrati kući, a htio bi opet na kopno do Zadra ili Biograda, mora plaćati punu cijenu" - rekao je načelnik Magić dodajući kako je ovo samo jedan u nizu mirnih prosvjeda koje će organizirati do 1. siječnja do kada se nada da će se izboriti za svoja prava.

Načelnik Tkona, Goran Mušćet tvrdi kako su otočani zakinuti u odnosu na stanovnike s kopna. "Želimo na simboličan način upoznati javnost u kakvoj se protuustavnoj situaciji nalazimo. Znači, nama je more cesta, a trajekt jedini prijevoz. Drugoga izbora nemamo. Novim pravilnikom nam se želi onemogućiti odlazak na kopno, i to samo možemo ići jedanput. Ne samo mi odrasli, nego što je najvažnije ni djeca" - ističe Mušćet.

Podršku načelnicima pet otočnih općina s Pašmana i Ugljana koji su iskazali nezadovoljstvo i zabrinutost zbog mogućih posljedica primjene Pravilnika o otočnim iskaznicama dao je i Otočni sabor.

Pravilnik je u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske, stoji u priopćenju. Ograničavati  prijevoz otočana na kopno brojem dnevnih putovanja nije ništa nego pokušaj pretvaranja otoka bližih kopnu u pučinske otoke koji zbog slabije povezanosti s kopnom desetljećima lagano ostaju bez žitelja, kažu uz ostalo u Otočnom saboru. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.