Hrvatski radio

Radio Zadar

Otočani u Zadru

27.03.2014.

14:08

Autor: Ana Dobrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stigli su u Zadar na Otočni sabor otočani s najudaljenijih jadranskih otoka, Lastova, Korčule, Mljeta.

Na Mljetu je stanovništva sve manje, prosjek starosti 70 godina. Po indexu naseljenosti, na svakoga dođe oko 11 četvornih kilometara, a trajekti voze skoro prazni, poručuje Pavo Debelić – predsjednik Otočnog Sabora za dubrovačko – neretljansku županiju. 

Mi smo spali isto kao otok pod regiju razvijenosti, a to ne može ići, mi smo totalno nerazvijeni kao otok.

Peticiju su potpisivali otočani duž čitavog Jadrana, traže uvrštenje u Zakon o regionalnom razvoju da otoci uđu u potpomognuta područja. I predali je voditelju u sektoru za otoke Ministarstva regionalnog razvitka i EU fondove, Mili Bratičeviću. 

Peticiju ću proslijediti svojima, i mislim da je to samo dokaz da se mora poslušat bilo naroda, , da život na hrvatskim otoci ne samo u 20, nego 120 godina, je izuzetno težak, i osjetljiv i moramo mu ozbiljno prići. 

A ozbiljno treba prići, i malom ribolovu – poručuje predsjednik Otočnog Sabora – Denis Barić. 

Da se prihvati naš prijedlog sa skupštine, da se ne radi diskriminacija  u odnosu na godine starosti, nosioce dozvola, financije, i da se uvrsti kao tradicionalni. 

Uskoro, Denis Barić, uz Tonina Piculu, putuje u Bruxelles, gdje će 2. travnja, obrazložiti stajališta i potrebe otočana da se mali ribolov zaštiti kao tradicionalna baština. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.