Hrvatski radio

Radio Zadar

Otočanima voda po novim pravilima ?

06.06.2014.

15:12

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predlaže se da otočna kućanstva imaju pravo na isporuku vode do 5 metara prostornih mjesečno po članu kućanstva, odnosno maksimalno do 40 metara prostornih godišnje, po prosječnoj cijeni vode u matičnoj županiji. Ovo predviđaju izmjene i dopune Zakona o otocima koje su danas predstavljene na sjednici Otočnog vijeća u Pagu.

Pomoćnik ministra regionalnog razvoja Venko Ćurlin kazao je kako izmjene Zakona o otocima predviđaju i da se u poslove oko vodoopskrbe odnosno subvenciju vode otočanima ubuduće uključe i otočne županije gradovi i općine, i to ovisno o njihovoj ekonomskoj snazi koja će se definirati indexom razvijenosti. Jedinice lokalne samouprave bi trebale preuzeti 15 do 25 posto troška, kazao je Ćurlin.

" Jer imate situaciju da na otocima koji pripadaju gradovima, gradovi ne snose nikakvu odgovornost za te svoje dijelove. 80 posto troška i dalje će snositi državni proračun ali 20-ak posto će biti odgovornost jedinica lokalne samouprave. "

Na ovaj način otočanima se znatno smanjuju dostupne količine subvencionirane vode – komentirali su neki nazočni predstavnici otočnih općina, gradova i županija. Načelnik općine Preko Ante Jerolimov :

   " 40 metara kubnih maksimalno znači da vi na otoku živite 8 mjeseci, a ne 12 i to je problem svih onih koji ne dolaze s otoka i misle da se na otocima živi 3, 4 ili 6 mjeseci, a da ne govorim o famoznoj indeksaciji što je nešto najpogubnije" rekao je Jerolimov. 

   " Godinama se tereti spuštaju na lokalne samouprave, ali nikakva prava, nikakve dodatne financije. Tako i u ovom slučaju. Ne znam čemu to vodi, ali ne vodi orgniziranom sustavu " upozorio je  gradonačelnik grada Cresa Kristijan Jurjako.

Pomoćnik ministra regionalnog razvoja Venko Ćurlin za naš je radio komentirao najavu Otočnog sabora o podizanju tužbe vezano za status otočnih gospodarstvenika i subvenciju vode. Kazao je kako Zakon o otocima predviđa samo osiguranje subvencije za domicilno otočno stanovništvo, ne i za otočne gospodarstvenike. Te bi se olakšice trebale tražiti kod Ministarstva gospodarstva ili obrta , smatra Ćurlin.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.