Hrvatski radio

Radio Zadar

Otočni sabor će tražiti ocjenu ustavnosti novog Pravilnika

15.12.2014.

09:49

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na zadnjoj sjednici Vijeća Otočnog sabora jedan od zaključaka je bio da je Otočni sabor - udruga za razvitak hrvatskih otoka protiv moguće diskriminacije i ograničavanja putovanja po povlaštenoj cijeni putnih karata za otočane. Ako ne dođe do kvalitetnog rješenja, otočni sabor će inicirati ocjenu ustavnosti navedenog Pravilnika.

Temeljem donesenog zaključka Otočni sabor jeu skladu sa čl. 38. st. 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnio Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske i Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu. Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu u suprotnosti je s Ustavom Republike Hrvatske, čl. 10  Zakona o otocima, čl. 47 Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu i čl.1 Zakona o osobnoj iskaznici u kojima se ne spominje ograničenje u broju dnevnog putovanja i izdavanje Otočne iskaznice kao javnu ispravu kojom državljanin Republike Hrvatske dokazuje identitet.

Otočni sabor smatra da je doneseni Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu u suprotnosti s Ustavom RH jer zadire u pravo otočanina na jednakost i ravnopravnost s ostalim građanima koji imaju tu "sreću" živjeti na kopnu. Ograničiti odlazak na kopno po povlaštenim uvjetima je ponižavajuće i poražavajuće. Ustav nam jamči jednake uvjete. Otočni sabor smatra da je provedba čl. 2 st. 2 Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu u kojem se govori da se pravo na povlašteni prijevoz ostvaruje Otočnom iskaznicom u suprotnosti sa Zakonom o osobnoj iskaznici. U Zakonu o osobnoj iskaznici u čl. 1 stoji „Osobna iskaznica je javna  isprava  kojom  državljanin  Republike  Hrvatske  dokazuje  identitet,  hrvatsko državljanstvo, spol, datum rođenja, prebivalište i adresu stanovanja“.

Temeljem navedenog smatramo da Otočna iskaznica nije zakonski dokument o dokazivanju prebivališta i kao takva ne može biti dokument za korištenje prava iz Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu - piše u priopćenju predsjedniika Otočnog Sabora Denis Barić.

                                                                                                                                                                

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.