Hrvatski radio

Radio Zadar

Otočni sabor o cijenama vode

12.06.2014.

11:35

Autor: sd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga za razvitak otoka - Otočni sabor upozorila je na konferenciji za novinare da su i u novim izmjenama Zakona o otocima gospodarstvenici i obrtnici sa sjedištem na otoku u vrlo nepovoljnom i diskriminirajućem položaju.Traže da u izmjenama Zakona o otocima obrtnici imaju jednak položaj kao i domicilno stanovništvo kada je u pitanju subvencioniranje vode, inače, poručuju iz Otočnog sabora, pokreću tužbu.

I dok otočani imaju pravo na subvencioniranu vodu, otočni gospodarstvenici moraju plaćati ekonomsku cijenu i tako ne mogu biti konkurentni, upozorio je Vladimir Šarunić, član Otočnog odbora pri Hrvatskoj obrtničkoj komori:

- Evo jedan konkretan primjer: Hotelska kuća "Božava" na Dugom Otoku godišnje za isporuku vode plati oko 350.000 kuna, a da im je sjedište firme registrirano na kopnu to bi bilo 4 puta manje, odnosno platili bi 87.500 kuna - istaknuo je Šarunić.

Predsjednik Otočnog sabora Denis Barić ističe kako je Zakonom određeno da cijena vode na otocima mora biti identična onoj na kopnu u određenim količinama za domaće stanovništvo, ali ne i za obrtnike i gopspodarstvenike:

- Ukoliko se u nove izmjene Zakona o otocima po pitanju subvencioniranja vode ne uvrste gospodarstvenici i obrtnici, tj. pravne otočne osobe u sustav subvencioniranja vode, ne samo da im se onemogućava ravnopravnost s identičnim djelatnostima na kopnu, nego ih se diskriminira u pravu korištenja subvencionirane vode te tako svrstava u gospodarstvenike nižeg reda i bit ćemo prisiljeni pokrenuti tužbu za ocjenu suglasnosti zakona s Ustavom i ocjenu suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom. Time ćemo iskoristiti pravo iz čl. 38 Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske koji u prvom stavku navodi da „Svaka fizička i pravna osoba ima pravo predložiti pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti zakona s Ustavom i ocjenu suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom - upozorio je Barić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.