Hrvatski radio

Radio Zadar

Otvoren vokalno scenski studio "Arija" sopranistice Nele Šarić

06.09.2022.

18:05

Autor: Maja Milin

Polaznici vokalnog studija "Arija" s voditeljicom Nelom Šarić

Polaznici vokalnog studija "Arija" s voditeljicom Nelom Šarić

Foto: Luka Gerlanc / -

Ususret novoj koncertnoj sezoni Koncertnog ureda Zadar, u Kneževoj je palači sinoć svečano otvoren vokalno-scenski studio "Arija" naše cijenjene sopranistice Nele Šarić koja nije krila oduševljenje odazivom uzvanika, ali i polaznika njenog studija. Uz zahvalu Koncertnom uredu na podršci te pročelnici za kulturu i šport Grada Zadra Dini Bušić, Šarić je rekla da je vokalni studio bio njen dugogodišnji san koji je postao zbilja.

Nela Šarić

Tijekom godine će, prostorom Kneževe palače, odzvanjati glasovi talentiranih Zadrana svih dobnih skupina, a uz stručno vodstvo Nele Šarić i priznatoga zadarskoga glazbenika Tomislava Košte u ulozi korepetitora, a rad i napredak polaznika javnost će pratiti kroz brojne nastupe. Uz pjevački dio, studio će polaznicima omogućiti izobrazbu na području scenskog pokreta, a u planu su i radionice s međunarodnim stručnjacima.

Nela Šarić

Nela Šarić

Foto: Luka Gerlanc / -

Nela Šarić magistrirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Cynthie Hansell Bakić te na Velškoj međunarodnoj akademiji za glas, gdje se usavršavala kod renomiranog verdijanskog tenora Dennisa O’Neilla i talijanske sopranistice Nuccie Focile. Godine 2017. osvaja prvu nagradu žirija te nagradu Tokyo Metropolitan Opera Foundation na natjecanju Riccardo Zandonai u Italiji, zatim odnosi apsolutnu pobjedu na Stuart Burrows Voice Awards u Walesu, a godinu prije osvaja drugu nagradu žirija na natjecanju Otto Edelmann u Beču. Uz to je bila finalistica prestižnog natjecanja Belvedere u Moskvi, te natjecanja Zinka Milanov u Rijeci.


Među njenim uspjesima ističu se uloga Contesse Almavive u operi “Figarov pir” na New Generation Festivalu u Firenzi, cover za ulogu Violette u Verdijevoj “La Traviati” za Velšku nacionalnu operu, uloge Musette u Puccinijevoj operi “La Boheme” u Sendaiju te Gilde u Verdijevom “Rigolettu” u Nagoyi u Japanu, izvedba Faureova Requiema s New York’s West Village Choraleom, te praizvedba uloge Anđe u Strmićevoj operi “La Madre Slava” uz Simfonijski orkestar i zbor HRT-a. Dosad je surađivala s brojnim velikanima glazbene industrije, a od 2010. godine aktivna je u pedagoškom radu. Uz to, nagrađena je Grbom Grada Zadra kao Laureatkinja za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području glazbene kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici