Hrvatski radio

Radio Zadar

Otvorena vrata nove knjižnice “Harald Von Petrikovits”

30.09.2014.

19:52

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru večeras je svečano otvorio vrata nove knjižnice “Harald Von Petrikovits”.

Knjižnicu je u trajno korištenje Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru i Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru darovao Njemački arheološki institut (DAI) i RGK Frankfurt, a nekada je pripadala poznatom profesoru, arheologu Haraldu Von Petrikovitsu i sadrži preko 5,000 naslova.

Zgradu ove nove knjižnice adaptiralo je i opremilo Ministarstvo kulture RH u nadi kako će koristiti studentima i arheolozima ne samo u Zadru, nego cijeloj Hrvatskoj i šire.

"Smatramo kako je ova zasebna knjižnica vrlo vrijedan doprinos našoj arheologiji i povijesti jer su pojedini naslovi po prvi puta dostupni znanstvenicima i istraživačima u Zadru i Hrvatskoj", rekao je ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru dr.sc.Luka Bekić.

U ime Ministarstva kulture, knjižnicu je otvorio zamjenik ministrice kulture, Berislav Šipuš:

"Ministarstvo već godinama podržava ovaj Centar u svim njegovim aktivnostima, a tako ćemo i nastaviti. Želimo da ovaj Centar surađuje sa svim ostalim institucijama u ovom gradu, državi, regiji i još šire. Evo sada sve promatra i UNESCO iz kojeg se slažu da centar ima velike mogućnosti i to treba iskoristiti. Ovaj događaj je neobično važan, koliko god vam se čini da je ova soba mala, ona je velika zbog građe koja se tu čuva."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.