Hrvatski radio

Radio Zadar

Otvorene 22. zimske OI

08.02.2014.

08:28

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin proglasio je otvorenima XXII. Zimske olimpijske igre koje će se do 23. veljače održavati u Sočiju. Novi predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach, kojemu su ovo prve Igre u njegovu mandatu, u podužem govoru zahvalio je domaćinima na velikim naporima koje su uložili u izgradnju sportske infrastrukture i pohvalio spektakularnu svečanost otvaranja. Ono za što su nekima trebala desetljeća, vi ste u Sočiju napravili za samo sedam godina, naglasio je Bach u svom govoru.

Pretpostavlja se kako su Rusi za organizaciju ZOI u Sočiju potrošili oko 50 milijardi američkih dolara. Tijekom više od dva i pol sata, koliko je trajalo svečano otvaranje, organizatori su su podsjetili na najvažnije osobe i događaje iz ruske povijesti. Tu se našlo mjesta za balove na dvoru Ivana Groznog, revolucije, te izgradnju modernih velegradova poput Moskve.

Među 40,000 gledatelja na Olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju je i 40 svjetskih državnika, među kojima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, te glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon. Čast da upale olimpijski plamen pripala je legendarnoj klizačici Irini Rodnjinoj i najboljem hokejašu 20. stoljeća, vrataru reprezentacije SSSR-a Vladislavu Tretjaku. Na ZOI-ju u Sočiju nastupit će 2873 sportaša iz 88 zemalja, što je novi rekord kada su ZOI u pitanju, a ukupno će biti podijeljeno 98 kompleta medalja.

Spektakularna ceremonija otvaranja najskupljih Igara u povijesti održana je na stadionu Fišt. Hrvatski stjegonoša bio je najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić, osvajač triju srebrnih olimpijskih medalja (slalom i superkombinacija iz Vancouvera 2010. te kombinacija iz Torina 2006.).Hrvatska je na svečanom mimohodu po ruskom alfabetu izašla kao 79. od 88 zemalja sudionica. Najbrojnija nacija bili su domaćini Rusi, koje će predstavljati 232 sportaša, dva više od Amerikanaca, te 12 od Kanađana, koji su drugi i treći po brojnosti.

Ivica je postao naš peti barjaktar od stjecanja nezavisnosti, a tu čast je čak u tri navrata imala njegova sestra, ujedno i najuspješnija alpska skijašica u povijesti ZOI-ja Janica Kostelić.

Svih 11 hrvatskih sportaša sudjelovalo je na ceremoniji. Uz Ivicu Kostelića tu su bili alpinci Natko Zrnčić Dim,Dalibor Šamšal, Matej Vidović, Filip Zubčić i Sebastian Brigović te dvije djevojke, Andrea Komšić i Sofija Novoselić, nordijci Edi Dadić i Vedrana Malec, koja će 23. veljače nositi zastavu na svečanosti zatvaranja Igara, te natjecateljica u snowboardu Morena Makar.

Iz svečane lože hrvatske je sportaše pozdraviopredsjednik Josipović sa suprugom, koji je došao na poziv Vladimira Putina. Uoči otvaranja predsjednik Josipović prisustvovao je prijemu kojeg je priredio ruski predsjednik, a dan kasnije susrest će se s hrvatskim sportašima koji sudjeluju na Igrama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.