Hrvatski radio

Radio Zadar

"Ovo je najveća potencijalna ekološka katastrofa u ovom dijelu Europe!"

02.01.2020.

14:33

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

"Nedavno izlijevanje mazuta iz bivše tvornice glinice u Obrovcu najveća je ugroza i potencijalna ekološka katastrofa u ovom dijelu Europe" - poručili su danas iz Obrovca saborski zastupnici Mosta nezavisnih lista, želeći upozoriti na nedavno izlijevanje mazuta iz bivše tvornice glinice.

"Tražimo hitnu sanaciju bivše tvornice glinice, reviziju svih sanacija koje su provedene u ovom kraju te da se nađu odgovorni i privedu pred lice pravde", poručili su u Obrovcu saborski zastupnici Mosta. Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, Ines Strenja:

Pet tisuća litara polikloriranih bifenila je izliveno. S obzirom da se pohranjuje u masna tkiva to je nešto što je dugoročno ušlo u ovo područje, ribe, okoliš. Stanovnici ovog kraja izloženi su povećanom obolijevanju od malignih bolesti jer je to izuzetno kancerogene. Ovo je u ovom trenutku najveća ugroza i najveća potencijalna ekološka katastrofa u ovom dijelu Europe!

Dodaje Strenja da bi se izlijevanjem lužine i crvenog mulja s iste lokacije uništio sav živi svijet sve do Karlobaga. Slaven Dobrović napominje da, dok je bio ministar zaštite okoliša, nije bio upoznat sa svim detaljima sanacije bivše tvornice glinice.

Tako da ja nisam podnosio kaznenen prijave, nisam se time bavio. Međutim, imamo institucije koje s ovog mjesta dana s prozivamo.

Zato mostovci podsjećaju da su u saborsku proceduru uputili zahtjev da Ustavom zaštiti pravo na pitku vodu. Saborski zastupnik Miro Bulj:

Da se obranimo od ovakvih štetnih projekata na našem krš; od Zrmanje, Krke, Cetine, Jadra... Jer jednostavno, to je resurs 21. stoljeća.

Obrovački kraj, pa i šire, preživljava od turizma. Ovo onečišćenje i opasnosti koje još krije upitno sanirano postrojenje nekadašnje tvornice to ugrožavaju, kažu mještani:

Ovo će brzo turisti saznati i više neće kod nas dolaziti.

Gospodarska slika ovoga kraja se temelji na turizmu i ovo je zapravo katastrofa za sve nas!

Saborski zastupnici Mosta nadaju se da će se država aktivnije uključiti u rješavanje ovog problema, posebno u ovih šest mjeseci dok Hrvatska predsjeda Europskom unijom jer je jedan od naglaska i razvijanje ekološki održivijeg gospodarstva.

MOSTOVCI U OBROVCU O EKOCIDU

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.