Hrvatski radio

Radio Zadar

Paška srednjovjekovna kuharica

27.05.2014.

14:24

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Pagu je predstavljena knjiga Branke Sabalić i Ivane Portada pod nazivom „Paška kuharica-Bogatstvo okusa srednjeg vijeka“, u kojoj su autorice objavile recepte za pripremu jela iz srednjeg vijeka. Odlučile smo obnoviti jela koja su se u Pagu pripremala prije nekoliko stotina godina. To je bio velik izazov i lijepo iskustvo i nadam se da će gurmani spremni na gastronomske pustolovine s velikim užitkom pripremati jela po receptima iz naše kuharice, rekla je Branka Sabalić.

U knjizi „Paška kuharica-Bogatstvo okusa srednjeg vijeka“ objavljeni su recepti za predjela, priloge, začine, za glavna jela od ribe, glavna jela od mesa, za salate i deserte.

Od recepata objavljenih u knjzi „Paška kuharica-Bogatsvo okusa srednjeg vijeka“ treba spomenuti barem neke. Među predjelima su Piletina s jajima i paprikama, Jaja u umaku od šafrana, Kruh sa skutom i Slana torta od skute i kruške. Od priloga i začina objavljeni su recepti za Savijaču s grizom, Katinkine lučice i Fažol sa slavujom. Glava riblja jela su Riba od Jurja u umaku od povrća i šafrana, Luben s orasima, Gozba od škampi i Lignje s pinjulima i šukvicama. Glavna jela od mesa su Patka u toću (umaku) od šljiva, Vela lešada, Fazan s jabukom, Zec na slatko i kiselo i Turta od riži. Deserti su Bela krema, Bonacina i Voće u vinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.