Hrvatski radio

Radio Zadar

Pčelarske diplome

15.05.2014.

14:30

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici Zadarske županije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) danas su dodijeljene diplome polaznicima stručnog osposobljavanja za zvanje pčelar/ka.

Uspješno je završen još jedan, sedmi po redu, ciklus edukacije poljoprivrednika sa zadarskoga područja kojeg zajednički financiraju i provode Zadarska županija i UNDP. Ovoga puta riječ je o drugom cjelovitom obrazovnom programu za pčelare, a to je zvanje steklo 30 polaznika. 

Sektor pčelarstva posljednjih godina doživljava veliki procvat, uvjetovan prirodnim resursima kojima raspolažemo, dijelom i državnim potporama, a najviše dobrom organiziranošću i educiranošću naših pčelara. Broj pčelara porastao je i zbog onih koji su ostavši bez posla u vremenima gospodarske krize upravo u ovoj djelatnosti vidjeli novu priliku. Ali ima i vrlo mladih jednostavno zaljubljenika u prirodu. Jedan od njih je Stipe Štrkalj novi u ovom poslu kao i Nikica Škara:

Novi smo u tom svitu pčelarenja, malo smo se potrudili, nešto smo naučili i eto nakon tih 3 i pol miseca došli smo tu. Zima je inače kod nas u Dalmaciji dosadnija i čovika nekako natira na nekakve nove ideje, čitanja, surfanja…volim prirodu i volim biti u miru i to je to. - ispričao nam je mladi Stipe Štrkalj.

Ja sam inače po struci magistar prehrambene tehnologije pa od ostalih tehnologija htio sam i ovu pčelarstva naučiti s obzirom da imam uvjete u Škabrnji, registriran OPG itd., a onda kad čovjek malo zagrebe, počne tražiti, fascinira ga taj svijet pčela, odnos pčela i čovjeka, pčela i prirode… - kazao nam je Nikica Škara.

Nakon uspješnog pohađanja ove škole, polaznicima se u radnu knjižicu upisuje zanimanje pčelar. To je po sadašnjim zakonima potrebno svima koji žele otvoriti obrt za pčelarstvo drugim riječima legalno se baviti ovim poslom i plasirati svoje proizvode na tržište. Među njima je i jedna mlada dama Nada Šarlija rodom iz Jasenica:

Pa planovi su da imamo 50 - 60 košnica. Jedan dodatni prihod i povećanje budžeta.

Ovim programom UNDP polako završava svoj posao u Zadarskoj županiji - najavila je Ivana Laginja voditeljica područnog ureda:

To znači da jednostavno stvari mogu funkcionirati dobro i bez nas, što nam je naravno drago. To je bio i smisao cijele ove priče. Mi lagano privodimo kraju posao nakon osam godina ovog našeg programa.

A pčelarima posao tek predstoji. Zemlje europske unije vlastitom proizvodnjom zadovoljavaju samo polovicu svojih potreba za medom i drugim pčelinjim proizvodima. Ogroman prostor za mlade pčelare otvara se i u proizvodnji matica -koja je kažu pčelari sigurnija što se tiče vanjskih utjecaja ali traži više znanja i vještine pa je i u tom dijelu stručna edukacija nužna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.