Hrvatski radio

Radio Zadar

Pčelarski dom u Jasenicama

27.03.2014.

11:12

Autor: ap

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dugogodišnju tradiciju pčelarstva na području Općine Jasenice želja je okruniti prvim pčelarskim domom u Hrvatskoj. Ambiciozni plan večeras će biti predstavljen u općinskoj vijećnici u Maslenici.

Pčelari, kao i drugi mali proizvođači susreću se s brojnim problemima oko plasmana proizvoda na tržište, potrebe organiziranja specijaliziranih edukacija, udruživanja s ciljem zajedničkog nastupa na tržištu. U svemu tome trebao bi im pomoći Pčelarski dom koji će imati gospodarsku, društvenu i edukativnu ulogu - objašnjava načelnik Općine Jasenice Martin Baričević i sam poznati pčelar: 

Da imamo tu jedan punkt, jednog menadžera koji bi organizirao i susrete pčelara, edukaciju, ali isto tako, kako meda na svjetskom tržištu nema dovoljno, organizirao bi unaprijed kupnju i prodaju meda. Znači, pčelari ne bi po jeftinim cijenama prodavali kao što se to danas radi na veliko, nego bi jedan manji dio ostavili Domu da on može funkcionirati, a ostatak svojih sredstava dobili bi u cijelosti i odmah prilikom vrcanja. 

Neće se graditi nova zgrada već su se odlučili za obnovu stare i napuštene gospodarske zgrade pokraj crkve sv. Jeronima.  

Općina Jasenice će financirati projektnu dokumentaciju do građevinske dozvole i tu naše financijske mogućnosti prestaju. Imamo podršku Zadarske županije, imamo podršku Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije i naša je namjera kao jedinstven županijski projekt preko agencije kandidirati ga za EU fondove. - kazao je za naš program načelnik Općine Jasenice Martin Baričević. 

Pozvani su svi pčelari s područja Zadarske županije kako bi svojim sugestijama doprinijeli osmišljavanju projekta prvog pčelarskog doma u nas.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.