Hrvatski radio

Radio Zadar

Pehar: Knjižnice Ploča i Crno radit će na pola radnog vremena

19.03.2014.

13:10

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Moramo racionalizirati poslovanje, želimo doći do svih naših korisnika. Evo nedavno smo krenuli s bibliobusom prema otocima, što je i novi trošak. Ali ogranci Ploča i Crno radit će 4 sata dnevno" - objašnjava ravnatelj Pehar.

Teška ekonomska situacija pogađa i zadarsku Gradsku knjižnicu. Naime, bojazan jedne naše slušateljice kako se planira tijekom cijele godine skratiti radno vrijeme ogranka knjižnice na Ploči na svega četiri sata dnevno, potvrdio nam je danas i ravnatelj knjižnice Ivan Pehar dodavši kako će nakon ljeta tako najvjerojatnije raditi i ogranak knjižnice u Crnom. 

"Do ljeta se ništa neće mijenjati, nakon ljeta to planiramo, ukoliko vidimo da će se na tim mjestima pojačati broj korisnika, onda ćemo mi sve vratiti. U ovoj teškoj situaciji, moramo sve racionalizirati, no što ja najbitnije ne planiramo te knjižnice zatvoriti, radi se samo o racionalizaciji radnog vremena." - istaknuo je ravnatelj Pehar.

Naša slušateljica o značaju knjižnice u rubnim gradskim predjelima:

"Na Ploči vam nema ni dječjeg vrtića, ni nikakvog društvenog prostora, gdje bi se naša djeca mogla naći, funkcija knjižnice je nemjerljiva."

Ravnatelj Ivan Pehar napominje i kako treba biti iskren i sagledati sve činjenice:

"Prosječno u jednom danu Ogranak Ploče bilježi 24 korisnika, a Crno 13, a kad znamo da bibliobus privuče stotine korisnika, onda ja kao ravnatelj moram to racionalizirati" pojašnjava Pehar.

Kako ističu iz središnje knjižnice, radno vrijeme već je skraćeno u ogranku Arbanasi, pa su se tamošnji korisnici brzo prilagodili i njihov broj snije smanjen.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.