Hrvatski radio

Radio Zadar

Plati kaznu, pa vozi!

02.01.2014.

16:10

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mnogo je novina koje su stupile na snagu s prvim danom 2014. Tako će kazna za prekršaje koja se plati u roku od tri dana biti jeftinija za pedeset posto, a oni koji još nisu platili novčane kazne iz ranijih godina ulaze u registar neplaćenih kazni.

S prvim danom nove godine, svi prekršitelji, koji u roku od tri dana plate novčanu kaznu, platit će je upola jeftinije, kao da su to učinili na mjestu događaja. Izmjenama zakona obuhvaćeni su i oni kojima je kazna poslana poštom. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić pojašnjava zašto to nisu učinili i ranije. 

Nismo imali registar, pa smo najprije krenuli s tim i uspostavili registar. Sada imate tri dana za platiti tu kaznu, što se računa kao da plaćate dragovoljno, pa plaćate pedeset posto. Dakle, to je bitna izmjena,

kaže ministar pravosuđa. 

A u registru su svi prekršitelji koji su dobili pravomoćnu odluku, po kojoj su dužni platiti novčanu kaznu. Dok je ne plate, nema produljenja vozačke dozvole ili registracije vozila. 

U registar se ulazi kada je završen čitav postupak. Imate pravomoćnu odluku koja ide u registar, koji stalno sravnjuje s uplatama. dakle to je automatiziran sustav,

dodaje ministar. 

Iako je bilo razmišljanja da u registar uđu svi neplatiše prekršajnih kazni, te da se obuhvate i koncesije ili sudjelovanje u javnim natječajima, za sada se ostalo samo na uskrati produljenja registracije vozila i vozačke dozvole:

Postoji mogućnost da se druge stvari reguliraju posebnim zakonima. Budući da su vrlo složene stvari, a sustav je nov, mi smo se trenutno ograničili na prometne i vozačke. S time, da je on postavljen tako da će se nadopunjavati vremenom,

kaže ministar Miljenić. 

A jeste li podmirili sve svoje kazne ili je koja ostala neplaćena, saznat ćete na policijskom šalteru.

Ako uplata nije stigla, to se signalizira službeniku na kompjuteru i onda dobijete uplatnicu. Ako odmah platite, automatski se brišu vaši podaci iz registra te dobijate dokumente. Ne platite li, nema ni dokumenata,

pojašnjava ministar pravosuđa. Onima koji se nadaju zastari, poručuje da na to mogu zaboraviti. 

Građani su podijeljeni kada je riječ o uvjetovanosti produljenja registracije vozila s neplaćenim kaznama. Neki smatraju da se dugovi trebaju platiti. Na ovaj ili onaj način. Drugi pak smatraju da je riječ o kršenju ljudskih prava. A, hoće li građani radije kazne plaćati odmah ili u roku od tri dana ili pak izbjegavati prekršaje pokazat će vrijeme. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.