Hrvatski radio

Radio Zadar

Plavi sektor među učenicima traži robotičare, informatičare i zanimanja budućnosti

21.11.2022.

14:22

Autor: Filip Matijević

Radionica u sklopu projekta Techera održana je u Centru za kreativne industrije Zadar

Radionica u sklopu projekta Techera održana je u Centru za kreativne industrije Zadar

Foto: Projekt Techera / Ministarstvo poljoprivrede

U ribarstvu i plavom sektoru općenito kronično nedostaje radne snage. Izvrstan korak u rješavanju tog problema predstavljen je kroz radionicu o inovacijama u plavim sektorima međunarodnoga projekta Techera u zadarskom Centru za kreativne industrije.


Odavno je posao u plavom sektoru prestao biti samo onaj ribarski. Ova gospodarska grana nudi mnoštvo poslova, a nastat će i niz novih. Zato je potrebno privući nove radnike za nove karijere unutar plavog sektora. Time se, među ostalim, bavi i međunarodni projekt Techera u kojem sudjeluje i Ministarstvo poljoprivrede.  

Kada djeca trebaju odlučiti što će sutra raditi, nemaju puno informacija te imaju vrlo malo doticaja sa stvarnim sektorom. S druge strane, sektor se nema priliku gdje prezentirati.

Valentina Andrić, Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede i voditeljica projekta

I zato su na današnjoj radionici sudjelovali učenici osmih razreda OŠ Sveti Filip i Jakov i prvih razreda zadarske srednje škole Stanka Ožanića.


- Baš je interesantno, inače i nisam toliko zainteresiran za ribarstvu, ali baš je bila dobra radionica.


Kaže to učenik Gabriel koji je u sklopu radionice sudjelovao i na kvizu o plavom sektoru te osvojio nagradu. Nagrade su osvojili i Dina te Ivan:


- Mogla sam osvojiti nagradu i na nekom ranijem pitanju, ali mi je mobitel blokirao. Volim more, ribu, od malih nogu sam na moru. Volim jako i čistiti ribu, što rijetko tko zna, ističe Dina.


- Ribarstvo me kao posao ne privlači, ali rekreativno da. Ali da bih išao raditi na brod, ne bih, zaključio je Ivan.


Ali ne mora se nužno na brod:

Sasvim sigurno će nam biti potrebni informatičari, znanja iz robotike, neka nova tehnološka rješenja kako bismo unaprijedili čitav postupak, od ulova pa sve do plasmana.

Valentina Andrić, Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede i voditeljica projekta

Riječi hvale za projekt ima i ravnateljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Jelena Gulan: 


Jako dobar projekt u kojem smo učenicima pokazali što mogu u budućnosti raditi.

Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića

Učenicima su se predstavile brojne lokalne tvrtke iz plavog sektora. Jednu od njih predstavio je Mario Lovrinov koji s ove radionice nosi pozitivno iskustvo:


- Odlično mi se čini, pogotovo jer su učenici zainteresirani ovim kvizovima. Prije su nam govorili da ćemo ići u ribare ako ne budemo učili, sad je to malo drukčije jer postoji niz zanimanja, kaže Lovrinov.


Na radionici su sudjelovali i talijanski partneri na projektu, s tamošnjeg Nacionalnog instituta za oceanografiju, koji su izrazili želju da sličnu radionicu održe u Italiji.


Organizatori su zaključi da će radionica biti uspješna ako se od prisutnih više od stotinu učenika, barem njih Odluči li se svega dvoje ili troje od prisutnih više od stotinu učenika na posao u plavom sektoru, radionica projekta Techera bit će i više nego uspješna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.