Hrvatski radio

Radio Zadar

Plenković u Škabrnji: Moramo kao društvo kretati prema pomirbi

17.11.2022.

18:19

Autor: HRT

Škabrnja

Škabrnja

Foto: HTV / HRT

U prigodi Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković posjetili su Škabrnju.


- Došli smo izraziti poštovanje i pijetet prema žrtvama strašnog zločina koji se ovdje dogodio 1991. Ne samo za 69 ubijenih tog dana, nego skoro stotinu Škabrnjana koji su nastradali u mjesecima Domovinskog rata. Ovo su trenuci kada se sjećamo važnih i bolnih trenutaka u povijesti hrvatskog naroda, prijelomnih trenutaka Domovinskog rata koji je temelj hrvatske države, naše slobode i neovisnosti. Bez žrtve hrvatskih branitelja ne bi bilo ni države, ni slobode, ni demokracije u kojoj danas živimo. I ovdje u Škabrnji i sutra u Koloni sjećanja u Vukovaru iskazat ćemo kao i svih godina do sada na dostojanstven način poštovanje onima koji su dali najviše za Hrvatsku, rekao je premijer Andrej Plenković.


Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga iz SDSS-a došla je u Škabrnju povodom obilježavanja obljetnice pada mjesta. Prilikom polaganja vijenaca mještani i branitelji okrenuli su zbog toga leđa premijeru.


- Čuli smo i vidjeli smo. Htio bih kazati da ovo nije prvi put da predstavnici SDSS-a koja je dio parlamentarne većine sudjeluje u Danu sjećanja. Tako je večeras potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga da bi iskazala poštovanje poslala poruku mira pomirbe i poštovanja prema žrtvi i normalnog suživota hrvatskog naroda sa srpskom manjinom, komentirao je premijer.


- Razumijem teške traume obitelji nastradalih, to su užasne patnje, užasni bolovi, ali mi kao društvo moramo kretati prema pomirbi, a dolazak potpredsjednice Vlade nije nešto što odudara od politike koju vodimo u posljednje vrijeme. Jedini put naprijed su suživot i pomirba, dodao je.


- Obilježavamo sjećanje na žrtvu Škabrnje i Vukovara. U Škabrnji je počinjen jedan od najgorih zločina velikosrpskog agresora i naša dužnost i obveza je da dođemo ovdje, iskažemo poštovanje prema žrtvi, da se se zajedno s obiteljima suosjećamo onih koji su ubijeni, da se podsjetim svih stradanja kroz koja je pošao hrvatski narod početkom '90-ih godina i da se takva zla više nikada ne ponove. Danas smo u Škabrnji, sutra ćemo biti u Vukovaru, prisjetiti se onoga što se događalo prije 31 godinu i iskazati najdublje poštovanje prema žrtvi i članovima obitelji, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.