Hrvatski radio

Radio Zadar

Počela gradnja vjetroparka Jasenice

08.05.2014.

12:30

Autor: dp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počeli su radovi na izgradnji vjetroparkova Jasenice 1 i Jasenice 2. Svaki od vjetroparkova sačinjavat će 5 turbina snage po 10 MW. Riječ je o najmodernijoj tehnologiji njemačke tvrtke Enercon, prilagođenoj ekstremnim udarima bure.

Očekivana godišnja proizvodnja struje je 40 gigawat sati ekološki čiste energije, a vrijednost investicije je oko 25 milijuna eura.

"Ako bude vrijeme onako kako očekujemo, prvo betoniranje temelja bi trebalo biti u rujnu i montaža do prosinca, a druga faza dogodine u svibnju" - rekao je direktor CENSUR Zrmanje Zvonko Župan. 

Načelnik Općine Jasenice, Martin Baričević istaknuo je da je riječ o iznimno važnom projektu za općinu Jasenice jer će samo od komunalnog doprinosa ovoga projekta dobiti oko 2 milijuna kuna, te ovisno o prizvodnji oko 400.000 kuna godišnje prihoda od vjetroelektrane.  

Inače, projekt je započeo još 1999. godine, kada je izdana prva suglasnost općine Jasenice tvrtki CENSUR - Zrmanja za gradnju vjetroelektrane. U tom razdoblju ishodovane su sve potrebne dozvole, i razminiran teren. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.