Hrvatski radio

Radio Zadar

Počele pripreme za 12. Šokolijadu

03.01.2014.

10:30

Autor: A. Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zainteresirani natjecatelji mogu se prijaviti do 10. ovoga mjeseca u Turističkoj zajednici Grada Nina koja će osigurati potrebne količine mesa za pripravu te delicije.

Ninjani imaju odličan recept protiv tzv. siječanjske ili post-blagdanske depresije - okupirati misli i zaposliti ruke pripravom šokola - suhomesnate delicije od svinjske vratine u kojoj su sljubljeni okusi vina, soli, papra, cimeta, muškatnog oraščića i drugih začina. U Ninu i ninskom kraju priprema se od davnina, no ipak ne od srednjega vijeka kako se prvotno mislilo vezujući ga uz neke mirodije - navodi direktorica Turističke zajednice Grada Nina Marija Dejanović:

Posljednja naša istraživanja govore o tome da bi se tradicija šokola mogla vezati za nekih 300 godina, točnije 200 godina na području Nina.

Kako bi se proizvodnja šokola ponajprije otrgnula od zaborava, a potom povećala i zaštitila turistička zajednica Grada Nina pokrenula je jedinstvenu gastro manifestaciju Ninsku šokolijadu koja iz godine u godinu privlači sve više šokolara. Posebno ih kažu raduje zanimanje mladih:

Turistička zajednica ove godine planira u suradnji s mještanima definirati recept za šokol i zapisati ga jer ovoga trenutka ne postoji pisani recept po kome se radi ninski šokol, svaka kuća čuva svoju tajnu, ove godine bi se oni trebali dogovoriti što su elementi koji ulaze u pripravu šokola. To bi bio jedan od prvih koraka za pomoć budućoj udruzi pa i zadruzi.

Ova jedinstvena gastro manifestacija Zadarske regije potiče uz ostalo plasman šokola na tržište kroz turizam:

Nama je cilj upravo kvalitetu šokola zadržati, da se može naći u restoranima u Ninu i okolici, a da u biti bude nešto kao jestivi suvenir jer u tom slučaju možete imati kvalitetu koja će se pamtiti i o kojoj će se pričati.

O zanimanju turista najbolje govori završni dio Ninske šokolijade koji se održava u srpnju kada ćemo doznati i tko je ovogodišnji pobjednik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.