Hrvatski radio

Radio Zadar

Počinje gradnja socijalnih stanova

03.12.2014.

06:53

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U ulici Ive Mašine na području mjesnog odbora Crvene kuće u Zadru počinje gradnja socijalnih stanova po modelu programa Poticane stanogradnje. Zgradu sa 73 stana gradit će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama za potrebe Grada Zadra i to je do sada prvi primjer suradnje Države i Grada u gradnji socijalnih stanova. Od početka provođenja Programa POS, na području Zadarske županije izgrađeno je ukupno 419, a u Zadru 363 stana.

Kamen temeljac položit će zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja mr.sc. Željko Uhlir, gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj.

 Zgradu će po modelu programa POS graditi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama za potrebe Grada Zadra i ovo je do sada prvi primjer suradnje Države i Grada u gradnji socijalnih stanova po Programu POS-a, što znači da će stanove od Agencije otkupiti Grad i raspolagati s njima prema svom socijalnom programu.

 Na navedenoj će se lokaciji izgraditi višestambena zgrada sa 73 stana, neto korisne površine 5.083,30 m2. Jednosobnih stanova je 14, jedno i pol sobnih stanova je 11, dvosobnih stanova je 30, dvo i pol sobnih stanova je 8 a trosobnih je stanova 10.

Investicijska vrijednost građevine iznosi oko 31 milijun i 700 tisuća kuna, od čega poticajna sredstva Republike Hrvatske iznose oko 7 milijuna i 200 tisuća kuna. Predugovorna cijena je 813,81 eura po m2. 

Zgradu je projektirao ured ARHITEKTI PAULIĆ d.o.o. iz Zagreba, radove će izvoditi zajednica LAVČEVIĆ-INŽENJERING d.o.o. iz Splita i LAVČEVIĆ ZADAR d.o.o. iz Zadra a nadzor će vršiti JURCON PROJEKT d.o.o. iz Zagreba.

Od početka provođenja Programa POS u Hrvatskoj je izgrađeno 5457 stanova, od čega ih je na području Zadarske županije izgrađeno ukupno 419; u Benkovcu 15 stanova, u Biogradu na Moru 22 stana, u Ninu 4 stana, u Pagu 15 stanova te u Zadru 363 stana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.