Hrvatski radio

Radio Zadar

Počinje siječanjska besparica i prisilna štednja

02.01.2014.

11:07

Autor: fb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog povećane potrošnje u proslavi blagdana i Nove godine, većina građana u prvom mjesecu 2014. morat će početi dobro paziti na trošenje svojega kućng budžeta. Dok se pripremaju na stiskanje remena ne vesele ih najave kako će od ove godine poskupjeti dječja hrana, šećer i ulje.

Evo kako sve navedeno, jutros komentiraju Zadrani: 

"Ljudi će kao i do sada zaduživati se i na taj način će preživljevati. Budžeti su toliko manji da se ništa ne može planirati.… ja kao umirovljenik nisam u mogućnosti štediti, svaki mjesec moram paziti na potrošnju……..  mirovine su male, mi se umirovljenici moramo stisnuti…….. Novu godinu sam dočekao u svom domu tako da nisam imao velikih troškova….. budžeti su toliko mali da je teško planirati jednostavno moraš plivati, nema 12 ili prvi, meni je svaki mjesec isti.

S početkom ove godine počela je i primjena nekih novih zakona. Tako će se turizam i ugostiteljstvo, dječja hrana, šećer i ulje, te neki slični proizvodi, koji su se do sada oporezivali stopom PDV-a od 10 posto, oporezivati međustopom od 13 posto. Porezni obveznici za sve vrste dohodaka morat će primjenjivati novi jedinstveni obrazac poreza, prireza i doprinosa, a građani sa stambenim kreditima vezanima za švicarski franak mogu očekivati nešto nižu ratu. Također, pojednostavnit će se i postupak dobivanja građevinske dozvole.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.