Hrvatski radio

Radio Zadar

Podmorje bivšeg kupališta Jadran

31.07.2014.

13:26

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jesu li bujice kiše ponovno aktivirale podmorski ispust kod bivšeg kupališta Jadran? Slušatelj je svoju sumnju ilustrirao jučer snimljenim fotografijama.

Ne, taj ispust je neaktivan od 2003. godine, izjavio je za Radio Zadar direktor zadarske "Odvodnje" Ante Josip Šikić kojem smo poslali fotografije.

Da je kojim slučajem ispust u funkciji, vidjelo bi se na fotografiji strujanje mora, u smislu izmaglice pred oknom. Uostalom vidi se da je more nanijelo i kamenje u otvor. Ah, znate i sami da more svašta nanese, ali i razgradi, komentirao je fotografije koje prikazuju onečišćenje podmorja.

I danas Zadrani prepričavaju jučerašnje poplave. Neki zbrajaju štete.

Ne postoji sustav koji bi mogao progutati u kratko vrijeme toliku količinu oborina,  – smatra Šikić. Jučer je obavljeno 125 tura crpljenja, sve raspoložive snage "Odvodnje"bile su na terenu.

Kanalizacijska mreža u Zadru i sustav oborinske odvodnje i dalje se šire: Vrlo skoro doći ćemo u situaciju da će Zadar biti prvi i jedini grad na Jadranu koji neće imati ni jedan podmorski ispust nepročišćenih voda, a bilo ih je kako znate ukupno 115. Na jesen ćemo riješiti još 5. Najduže će na kanalizacijsku infrastrukturu čekati uvala Maestral.

U tijeku je natječaj za crpne stanice "Centar 1" i "Centar 2" koje će riješiti Poluotok i neutralizirati 4 podmorska ispusta.

U tijeku je i natječaj za crpnu postaju "Park" kojom ćemo riješiti ispust u uvali Dražanica. Očekujemo da će radovi početi na jesen.

Planiramo, također na jesen otvoriti natječaj za izvođača radova na crpnoj stanici Maestral. Trenutačno ne mogu sa sigurnošću reći kad će početi radovi u uvali Maestal jer će to ovisiti o financijama, izjavio je za Radio Zadar direktor "Odvodnje" Ante Josip Šikić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.