Hrvatski radio

Radio Zadar

Podrška od prvog dana

09.09.2014.

13:32

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od 90 obitelji potražilo je u ovoj godini pomoć stručnjaka u Kabinetu rane intervencije koji pruža podršku djeci s teškoćama ali i njihovim obiteljima u najranijoj dobi. Stručni tim pri Caritasovom Obiteljskom savjetovalištu pomaže obiteljima s djecom koja imaju teškoće vida i sluha, govora ili motoričke teškoće i to već od rođenja djeteta. Danas su organizirali i Dan otvorenih vrata.

  Riječ o jednom od prvih projekata rane intervencije u Hrvatskoj koja je i u svijetu još nova,počela se razvijati posljednja dva desetljeća, kod nas prije 7 godina i trebala bi ipak postati dio zdravstvenog sustava. A do tada stručni tim sastavljen od logopedinje Tamare Alibašić Ciciliani i defektologinje Dijane Miočić pomažu djeci i njihovim roditeljima koji imaju nedoumica u vezi razvojnog puta svog djeteta,treba im podrška stručnjaka, pomoć i savjet.

    Kod nas ima i djece od samog rođenja koje nam upute sa Neonatologije zadarske Opće bolnice. Veliki dio djece ima i Down sindrom. U Zadarskoj županiji rođen je neuobičajeno velik broj djece s Down sindromom u odnosu na prijašnje godine. I ta su djeca uključena u rad našeg Kabineta i to s područja cijele županije.

    Pojašnjava defektologinja Dijana Miočić, te kaže kako ono što pružaju roditeljima često je samo savjetodavno ali izuzetno korisno:

    Ti su roditelji 24 sata sa svojim djetetom, 24 sata s njim komuniciraju, igraju se... I svi savjeti koje ovdje dobiju nisu ništa drugo nego upute kako svaku minutu svoga života iskoristiti tako da bude poticajana ali i ugodna za cijelu obitelj.

Članovi tima poručuju roditeljima: Ako imate sumnje u način na koji vaše dijete napreduje ili trebate stručnu podršku za poticanje razvoja vašeg djeteta javite se u Kabinet za ranu intervenciju u sklopu caritasovog Obiteljskog savjetovališta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.