Hrvatski radio

Radio Zadar

Podrška žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja

21.02.2020.

14:47

Autor: Božidar Kolega

Podrška žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja

Podrška žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja

Foto: - / -

Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru povodom Europskog dana žrtava kaznenih djela organizirao je danas okrugli stol na temu podrške i zaštite žrtava kaznenih djela i prekršaja.

Odjel pruža emocionalnu podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela, te informira žrtve o svim pravima koje imaju sukladno Zakonu o kaznenom postupku

Nama je najvažnije da žrtva odmah nakon prijavljivanja kaznenog djela policiji ili državnom odvjetništvu da dođe do odjela, da možemo konkretno znači raditi s tom žrtvom, od samog počinjenja kaznenog djela, pa sve do okončanja sudskog postupka Tada je po meni žrtva najzaštićenija u smislu da će biti jasno upućena u sve prava koja ima i koja želi ostvariti.

Objašnjava Dragana Marina, viša stručna savjetnica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru. Tako se žrtvama objašnjava u kojoj su trenutačno fazi kaznenog postupka te što slijedi dalje. U razgovoru sa žrtvom utvrđuje se što točno ona želi.

Najčešće ono što žrtve traže je to da uz njih bude osoba od povjerenja da zbog straha od okrivljenika, ukoliko su to žrtve koje su već pretrpjele nekakvo naselje koje nisu prijavile, ukoliko se radi o nekakvim teškim kaznenim djelima koja su posebno okrutna i ponižavajuća za žrtvu, da svjedoče putem video konferencijske veze iz posebne prostorije gdje neće znači vidjeti nikog tko je u sudnici, da traže tajnost osobnih podataka, da traže isključenje javnosti sa rasprave, to su sve neka prava kojima evo na koje se žrtve mogu pozvati. 

U zaštiti žrtava sudjeluju brojne institucije pa je vrlo važna njihova suradnja:

Jer problemi koji žrtve imaju nisu uvijek strogo vezani samo za kazneni progon počinitelja,   ili za ono njihovo svjedočenje ovdje na sudu često iz razgovora sa žrtvom se sazna da i djeca u toj obitelji imaju eventualno nekakve probleme pa je potrebno žrtvu uputiti na stručnu, pravnu ili psihološku pomoć i onda je jako dobro da se međusobno povežemo.

Najvažnije je da se ne izazove dodatna traumatizacija žrtve tijekom  postupka.  Nedavno je tiskan i vodič za žrtve i svjedoke kroz kazneni i prekršajni postupak  te leci u kojima se nastoji odgovoriti na pitanja vezana uz podršku žrtvama te ih upoznati s njihovim pravima i obvezama.

prilog Božidara Kolege

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.