Hrvatski radio

Radio Zadar

Policijski pas Gana ponovno imao ključnu ulogu u pronalasku droge

09.06.2023.

12:46

Autor: Filip Matijević

.

.

Foto: PU zadarska / .

Više od dva i pol kilograma heroina, 200 grama kokaina, 1070 komada amfetamina i veću količinu novca zaplijenili su posljednjih dana zadarski policajci. Rezultat je to dviju višemjesečnih akcija, a ključnu ulogu ponovno je imala policijski pas Gana.

Prije otprilike dvije i pol godine je Gana, mješanka nizozemskog i njemačkog ovčara, u automobilu na izlazu s autoceste pronašla pet kilograma marihuane. I u najnovijoj akciji zadarske policije Ganin njuh bio je ključan za uspjeh.  

U utorak, 6. lipnja, na autocesti A1 u mjestu Jasenice policijski službenici zaustavili su osobno vozilo, a 25-godišnji slovenski državljanin je dragovoljno predao manju količinu droge kokain. A tijekom pretrage je policijski pas Gana detektirao 2094 grama heroina i oko 1.070 grama amfetamina.

Željko Pilipović, voditelj Službe kriminalističke policije

Nadalje, tijekom kriminalističkog istraživanja od osumnjičenog je oduzet i novčani iznos, za koji se sumnja da potječe od izvršenja kaznenog djela. Slovenac je pritvoren, a to nije jedina akcija policije posljednjih dana. Privedena su i četvorica hrvatskih državljana. Neslužbeno, oni čine sam vrh zadarskog narkomiljea.


- Oni se sumnjiče za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. Sumnja se kako je prvoosumnjičeni 46-godišnjak nabavljao veće količine droge koje je skrivao i dalje preprodavao posredstvom ostale trojice (39, 57 i 42 godine), kazao je Pilipović.


Drogu su posljednjih mjeseci preprodavali na zadarskom, biogradskom i šibenskom području. Najčešće se radilo o heroinu i kokainu. U sklopu istraživanja temeljem naloga Županijskog suda u Zadru na širem zadarskom području izvršene su pretrage domova i drugih prostorija koje osumnjičeni koriste kao i vozila, a prilikom pretrage kod 46-godišnjaka na benkovačkom području su policijski službenici pronašli oko 540 grama heroina, 207,54 grama kokaina, koja droga je bila pakirana u po dvije pojedinačne PVC vrećice, digitalnu vagu, dvije lovačke puške i pet komada streljiva cal.7,9 mm te novac za koji se sumnja da potječe od preprodaje droge.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.