Hrvatski radio

Radio Zadar

Politika popularna na maturi

03.02.2014.

15:54

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz Zadarske županije na državnu maturu u ljetnome roku izlazi 6 tisuća i 384 maturanata. Iz podataka dobivenih iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja vidljiv je trend odabira politike i gospodarstva kao izbornog predmeta, zabilježeno je 694 prijave. Od stranih jezika, engleski zauzima čvrsto prvo mjesto s 1392 prijave, primjerice njemački je prijavilo njih 35, a francuski svega četvero učenika.

Zanimljivo je istaknuti i veći broj prijava za polaganje psihologije - ukupno 231- a, te fizike s 326 prijava. Navedeni podaci slični su i u ostatku zemlje, tako je najpopularniji izborni predmet među 31 tisuću i 588 naših maturanata spomenuta politika i gospodarstvo. Evo kako to objašnjavaju, ravnatelji zadarskih srednjih škola, Rade Šimičević i Tihomir Tomčić:

  "Politika i gospodarstvo se uči jednu godinu, što znači da programski sadržaj nije velik,kao i iz onih predmeta koji traju sve četiri godine, ali očito je da ljudi biraju predmete u skladu s potrebama Sveučilišta kojeg planiraju upisati." - objašnjava taj fenomen ravnatelj Rade Šimičević čija gimnazija Vladimir Nazor broji 173 maturanta.

"Kao i na nacinalnoj razini slična situacija je i u našoj školi, dva glavna izborna predmeta su fizika te politika i gospodarstvo, očito je tu jedan dio usmjeren prema prirodnim fakultetima i to je ono što nas raduje. "

rekao nam je ravnatelj strukovne škole Vice Vlatkovića, Tihomir Tomčić koji nam je potvrdio i one poznate kritike kako matura nije prilagođena programu strukovnih škola. Inače, u njegovoj školi od ukupno 52 učenika, njih 49 je prijavilo maturu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.