Hrvatski radio

Radio Zadar

Pomoć građanima na teret lokalne samouprave

22.08.2014.

12:09

Autor: Nikola Barać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako još nema službenoga prijedloga, već nekoliko dana iz Vlade najavljuju poreznu reformu. Smanjenjem poreza na dohodak želi se potaknuti potrošnja građana. S druge strane, iz oporbe ističu da takvo rasterećenje građana ide na račun lokalne samouprave, jer je porez na dohodak jedan od glavnih prihoda općina i gradova.

U sklopu porezne reforme, najavljuje se povećanje neoporezivoga dijela plaće sa 2200 na 2600 kuna. Procjenjuje se da bi time, onima s najnižim prihodima plaća bila viša za oko 80 kuna, dok će oni s 10 000 kuna dobiti čak i tisuću kuna više. Poticanje potrošnje građana je uredu, ali to ne smije ići na štetu lokalnih proračuna, ističe dogradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić.        

Dobro, ajmo reći da je to sve u redu, na neki način. Poticanje potrošnje, veći prihodi zaposlenih, i tako dalje. Ali nije u redu da zapravo Vlada izlazi sa takvim prijedlozima ne na štetu svoga proračuna nego na štetu lokalnih samouprava - rekao je Vrančić. 

Predsjednik Hrvatske udruge županija Tomislav Tolušić smanjenje poreza ocjenjuje i dalje kratkovidnim populističkim potezom, kojim država samo šteti. 

Ovim potezom država radi samo štetu. Netko će dobiti 100 kuna veću plaću, što ja kao građanin podržavam, ali će zbog tih sto kuna veće plaća u nekoj županiji ili gradu biti tri škole manje, nećemo asfaltirati 20 kilometara cesta nego 5. Bez tih novaca mi tim definitivno gubimo moć raspolaganja i pomoći svojim građanima i država očito to čini namjerno - rekao je Tolušić.

A namjerno ili ne potpredsjednik Vlade Branko Grčić ističe da se ovim izmjenama povećava kupovna moć za više od milijun građana. Ipak, priznao je da bi prihodi lokalne samouprave mogli biti smanjeni. 

Istina je da to dijelom ide na račun lokalne samouprave, no mi naravno tražimo kompenzacijske mjere za taj manjak lokalne samouprave - dodao je potpredsjednik Grčić. 

A koliko će gradovima i općinama biti oduzeto, a koliko kompenzirano, odgovor ćemo ipak morati pričekati do konačnoga prijedloga koji je još u fazi nacrta. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.