Hrvatski radio

Radio Zadar

Pomor školjki u Novigradskom moru. Dagnja doživjela sudbinu losture?

18.01.2023.

09:30

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Pomor dagnji na uzgajalištu u Maslenici

Pomor dagnji na uzgajalištu u Maslenici

Foto: D. Mandić / Radio Zadar

U Novigradskom moru došlo je do pomora dagnji. Uzgajivači su prve probleme na školjkama primijetili u rujnu prošle godine, u međuvremenu počele su ugibati u sve većim količinama . Bez uroda školjaka u cijelosti je ostao i Šime Maruna , vlasnik uzgajališta u Maslenici. Navodi kako je šteta na njegovim nasadima 100-postotna


Iz dana u dan je to raslo, za mjesec i pol dana već je tu bilo 50 posto štete, u međuvremenu dvije analize u Veterinarskom institutu u Zagrebu potvrdile su nazočnost parazita, kod mene ima 30-ak tona daganja, sve je mrtvo, netko bi nam trebao dati neki savjet , reći što sada dalje. Sad smo svi mi obrtnici u Novigradskom moru isto kao i ta dagnja, praktički smo i mi gotovi . S kolegama je sve isto, 7 uzgajivača nas je ovdje u Novigradskom moru, kod svih je isto ko i kod mene , sve se poklapa, ima uzgajivača i sa puno više nasada... - doznajemo na uzgajalištu u Maslenici.


Na sve mjerodavne adrese smo se obratili, do danas nemamo nikakvog odgovora , netko nam mora reći što dalje - upozorava Šime Maruna. 

Uzgajivač dagnji Maruna

Uginule dagnje

Uginule dagnje

Foto: SJM / Radio Zadar

Dražen Oraić, voditelj laboratorija Hrvatskog veterinarskog instituta potvrdio je za HRT kako prve analize ukazuju da je uzročnik pomora daganja u Novigradskom moru parazit: 


Sumnjamo da se radi o parazitu  koji podsjeća na parazita koji je napravio probleme na periskama, sličan je. Daljnje su  pretrage u tijeku –uzorke ćemo poslati u Europski referentni laboratorij, ako se potvrdi to bi bilo prvi put da je taj parazit na dagnjama u Jadranu, potvrda ne bi mogla automatski značiti da je parazit jedini ili samo uzrok nastalih mortaliteta. To je otvoreni akvatorij, nažalost kao i s problemom s periskama i u ovom slučaju ne postoje lijekovi ili mjere koje bi izlječile dagnje, to su vremenski dugi postupci - kazao nam je Oraić.


D. Oraić

Uzgajalište dagnji u Maslenici

Uzgajalište dagnji u Maslenici

Foto: D. Mandić / Radio Zadar

Kako Ministarstvo poljoprivrede može pomoći uzgajivačima, mogu li dobiti odštetu ? Na naš upit odgovorio je ravnatelj Uprave ribarstva Ante Mišura koji navodi kako bilo kakvoj isplati odštete mora prethoditi izrada znanstvene studije odnosno odobrenje Europske komisije. Čekamo da vidimo koje ćemo znanstvene podloge dobiti iz Europskog referentnog laboratorija u Francuskoj. Kad budemo imali potvrdu da će to izazvati daljnje probleme ići ćemo prema nostrifikaciji potpore za te štete. 


U međuvremenu uzgajivačima dagnji će biti isplaćene potpore za štetu od orada kao i druge potpore male vrijednosti odnosno kompenzacije za poremećaje na tržištu, kako bi pomoglo održivosti ove djelatnosti dodaje Mišura.

Mišura o postupku priznavanja štete uzgajivačima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.