Hrvatski radio

Radio Zadar

Posao sa smiljem u pitanju?

29.09.2014.

14:03

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zabranilo je branje smilja na otocima dok je jesenski dio skupljanja toga bilja skraćen za 45 dana. Naime, ove su godine zbog dobre zarade gotovo opustošena pojedina staništa smilja, posebice na otocima, pa je ministarstvo donijelo mjere zaštite te endemične biljke. Otočani zadovoljni, a vlasnici destilerija ogorčeni.

Usprkos upozorenjima, na privatna zemljišta ulazilo se bez dopuštenja, rušilo se suhozide, a dio berača smilja nije prezao ni pred čim - upozoravali su pažani ovoga ljeta strahujući od nepopravljive štete jer se smilje nerijetko čupalo iz korijena.

       Ova sad odluka koja je donesena to će nam uvelike pomoći da ono što je oštećeno i ono što je pa recimo i trajno nestalo, sve će se to nekako novim biljkama i novim nasadima nekako oporaviti - kaže Ante Čemeljić iz Udruge uzgajivača paške ovce Rogujica, zadovoljan mjerama zaštite koje je donijelo ministarstvo. Smilje uvelike određuje kvalitetu ispaše paške ovce, a samim time i čuvenog paškog sira.

       Pa smilje je važno zato što je to dio prehrambenog lanca u biti paške ovce, a paška ovca je ono od čega živi praktički pola otoka kod nas. 400 OPG-a na otoku Pagu se bavi uzgojem paške ovce. To nije mali broj. I ovu zimu će naši uzgajivači imati problema jer kad dođe zima, kad nema ove paše koja je inače i ova jesenska onda to smilje itekako dobro dođe. Ove godine toga neće biti i tu će uzgajivači imati dodatni trošak ishrane životinja.

Za razliku od uzgajivača paške ovce, Sretan Jukić koji je nedavno otvorio pogon za proizvodnju eteričnih ulja u Kašetelu Žegarskom, uložio ogroman kapital i zaposlio 40 radnika posebno je ogorčen najnovijim mjerama ministarstva. 29 firmi je, kaže, dobilo rješenja na početku godine, dali su višemilijunske novčane iznose za naknadu, sklopili stotine ugovora s privatnim vlasnicima zemljišta, i imaju ugovore do kraja godine:

       Hoću reći da je ova objava koju nitko od nas nije službeno niti dobio a sezona nam počinje prekosutra, da je protuzakonita, odnosno po zakonu o obveznim odnosima naši ugovori su važeći.

U pitanje je doveden veliki posao sa smiljem - ističe Jukić:

       Jednostavno je nama ovim aktom, onako po slobodnoj procjeni, proizvodnja umanjena za oko 50 posto. I još nešto vrlo važno, mnogi od nas imaju ugovore s međunarodnim svjetskim firmama, ja imam firme koje su moji kupci koje imaju deset tisuća zaposlenih, i mi jednostavno ako ne isporučimo robu, a svatko je od nas u istoj situaciji, mi ćemo trajno izgubiti takve kupce. Oni će tržište potražiti na drugom mjestu - ističe Jukić.

Podsjećamo, pomamu za smiljem izazvala je visoka otkupna cijena - 10 kuna po kilogramu. prosječan berač mogao je na mjesec zaraditi i do 9 tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.