Hrvatski radio

Radio Zadar

Posjet članova Stalne komisije za ruralni razvoj Senata Češke Republike

14.05.2014.

12:49

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarsku županiju posjetila je skupina članova Stalne komisije za ruralni razvoj Senata Češke Republike, i to Dagmar Zvěřinová, Jan Horník, Veronika Vrecionová, ZdeněkBesta te Stanislav Juránek koji je ujedno i zamjenik župana Južnomoravske regije s kojom Zadarska županija od 2007. godine ima potpisan Sporazum o suradnji. U pratnji senatora bio je i veleposlanik Češke Republike u Republici Hrvatskoj Martin Košatka te počasni hrvatski konzul u Brnu Ivo Nešpor.

U Domu Županije goste je primio župan Stipe Zrilić s pročelnicima Marinom Dujmović Vuković, Bibijanom Baričević, Davorom Lonićem i Danielom Segarićem.

            Župan je goste upoznao sa Zadarskom županijom; s ustrojem, brojem jedinica lokalne samouprave, brojem stanovnika te činjenicom da je najveći dio područja županije ruralan, a također je govorio i o županijskom proračunu, ulaganju u pametne specijalizacije te aktivnostima Zadarske županije u pripremi i provedbi projekata financiranih iz fondova EU.

            U ime gostiju županu je na primanju zahvalila Dagmar Zvěřinová koja je istaknula da ih kao članove Komisije za ruralni razvoj zanima kako se Zadarska županija nosi s problemima depopulacije ruralnog područja, postoje li određene potpore poljoprivrednicima, pomaže li Županija jedinicama lokalne samouprave u ruralnim dijelovima u pripremi projekata za natječaje za sredstva EU fondova i dr.

            Govoreći o ulaganjima u poljoprivredu, župan je goste posebno informirao o potporama ekološkim proizvođačima od strane Zadarske županije, programu sufinanciranja sadnog materijala,  sufinanciranju osiguranja nasada te  istaknuo projekte s područja navodnjavanja. Spomenuo je i uspješnost Zadarske županije na području ribarstva i marikulture, kao i uspostavu Plavo-zelenog centra kompetencija koja je u tijeku. Također, gostima je naveo i temeljne probleme koji se tiču usitnjenosti posjeda i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, kao i lošu međusobnu organiziranost poljoprivrednih proizvođača što rezultira nemogućnošću ulaska u velike trgovačke lance te veće ugostiteljske i turističke objekte.

Jan Horník, koji je načelnik jedne male općine, govorio je o svom iskustvu povlačenja novca iz EU fondova, ali i upozorio na važnost kvalitetne provedbe projekata kako bi se izbjegla obveza vraćanja novaca EU što se dogodilo Češkoj Republici koja mora vratiti 2 milijarde eura.

U ime gostiju sastanak je zaključila voditeljica izaslanstva Dagmar Zvěřinová poželjevši Zadarskoj županiji uspjeh u povlačenju europskih sredstava, uputivši poziv županu da posjeti Prag i Senat te ponudivši pomoć u prenošenju znanja i iskustva.

Izaslanstvo je svoj posjet Zadarskoj županiji nastavilo posjetom Sveučilištu u Zadru te Gradu Zadru - priopćeno je iz Ureda župana Zadarske županije.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.