Hrvatski radio

Radio Zadar

Poskupljuje plin

13.02.2014.

13:23

Autor: bk

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je Hrvatska energetska regulatorna agencija za sve distributere plina odredila nove cijene, EVN Hrvatska najavio je poskupljenje plina za svoje korisnike. Od 1-og siječnja ove godine računi za plin njihovim klijentima poskupljuju od 3,7 do 10 posto.

Za korisnike kojima godišnja potrošnja doseže 2 500 kilowat sati, i koji spadaju u male potrošače, cijena plina porast će za oko 50 kuna. U tu skupinu koja može očekivati najmanje poskupljenje spada 80 posto njihovih korisnika ističu u EVN-a.

"Naravno svjesni smo da bilo kakav rast cijena za potrošače nije ugodan, no ne zaboravimo kako korištenje plina nosi puno pogodnosti, to je fosilno gorivo koje ima gotovo najmanji utjecaj na okoliš, čist je i ugodan za korištenje. Također unatoč ovom poskupljenju cijena plina je i dalje povoljnija u odnosu na druge energente, osim drva."
Kaže direktor EVN-a za Hrvatsku Werner Casagrande. Inače, EVN je dosada na plinsku mrežu spojio 800 malih korisnika. Kažu, moglo je i bolje. Priznaju i kako im planove malo remeti ova topla zima:
"Privatno,uvijek je lijepo uživati u suncu. Poslovno, volio bih da je temperatura 20 stupnjeva niža." 
Ističu ipak kako kao investitori razmišljaju na dugi rok. Stoga bez obzira na toplu zimu EVN nastavlja s ulaganjima u plinofikaciju Zadarske županije. U siječnju su na plinsku mrežu spojili dječji vrtić Radost, ubrzo očekuje se i spajanje Športskog centra Višnjik koji bi trebao profitirati ne samo zbog manje cijene energenata već i manjih troškova održavanja. Slijedi potom priključenje zgrada APN-a i škole u Benkovcu, a do kraja ove godine, najavljuju, na mrežu će priključiti i prve korisnike u šibensko-kninskoj županiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.