Hrvatski radio

Radio Zadar

Potvrđena kvaliteta zadarskih ulja

24.02.2014.

11:43

Autor: ap

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na ovogodišnjoj Maslini, poznatoj manifestaciji maslinara i uljara Mediterana, Zadarska županija još se jednom potvrdila kao područje vrhunskih maslinara i uljara.

Maslinova ulja Ivice Vlatkovića iz Novigrada , Mirjane Šoše iz Zadra i Petra Gurlice iz Škabrnje ušla su u top 20 ulja, dok su Stojko i Božo Surać iz Zadra šampioni oblice, najbrojnije hrvatske sorte. Mirjana Šoša dobila je i nagradu u kategoriji najbolja sortna ekstra djevičanska maslinova ulja za sortu coratina. O uspjehu zadarskih maslinara u konkurenciji 428 ulja iz 10-ak zemalja Ivica Vlatković kaže:  "Svaka godina je posebna u maslinarstvu i treba uvijek iznova učiti. Sretan sam što imam kontinuitet rezultata, ali sam sretan i što Zadarska županija, zadarski kraj, ima vrlo vrijedne i dobre maslinare koji potvrđuju kvalitetu zadarskih ulja. "

A jesu li domaće sorte bile među zvijezdama na " Maslini"? " U svim svojim uljima imam kao osnovnu, nosivu sortu, oblicu i levantinku, znači naše autohtone sorte, i one za mene imaju veliko značenje, a uz njih treba kombinirati i talijanske sorte s kojima možete postići visoki uspjeh " - kazao je Ivica Vlatković.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.