Hrvatski radio

Radio Zadar

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Stanka Zrilića

21.02.2014.

17:36

Autor: HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povjerenstvo je Zrilića kaznilo s obustavom plaće u iznosu od 10.000 kuna. Zbog mogućeg kaznenog djela u Zrilićevom slučaju taj predmet Povjerenstvo će dostaviti DORH-u.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je zbog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa novčano kaznilo bivšeg zamjenika župana Zadarske županije Stanka Zrilića i bivšeg zamjenika vukovarskog gradonačelnika Željka Pinjuha.

Povjerenstvo je Zrilića kaznilo s obustavom plaće u iznosu od 10.000 kuna plativih u pet jednakih rata, a Pinjuha s pet tisuća kuna. Zbog mogućeg kaznenog djela u Zrilićevom slučaju taj predmet Povjerenstvo će dostaviti DORH-u.

Povjerenstvo je zamjenika župana Zadarske županije u mandatu od 2009. do 2013. Stanka Zrilića kaznilo jer je, unatoč tome što dulje vrijeme nije dolazio na posao, svakog mjeseca svojim potpisom ovjeravao evidenciju radnog vremena temeljem čega mu je isplaćivana puna plaća. Podsjećajući da je Povjerenstvo u ožujku prošle godine odlučilo pokrenuti postupak protiv Zrilića, zamjenica predsjednice Povjerenstva Tatijana Vučetić rekla je da je zamjenik župana Zadarske županije zlouporabio posebna prava koja su mu kao dužnosniku pripadala. Također je, kao zamjenik župana, ne poštujući odredbe i akte te Županije obezvrijedio rad same Županije. Vučetić je kazala i da je Zrilić svojim postupcima pokazao i poslao pogrešnu poruku da su dužnosnici iznad utvrđenih pravila ponašanja. 

Smisao obavljanja javne dužnosti je da svojim ispravnim i moralnim ponašanjem svaki dužnosnik utječe na mijenjanje svijesti ljudi o političarima kao korumpiranoj kategoriji društva", istaknula je Vučetić.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika u mandatu od 2009. do 2013. novčano je kažnjen jer nije na vrijeme nadopunio svoju imovinsku karticu u kojoj se vidi njegov dug Poreznoj upravi. Iako je Pinjuh na kraju mandata dostavio imovinsku karticu s tim podacima, Vučetić je kazala da to nije ista stvar. Osnovna obaveza dužnosnika je na vrijeme donijeti i ispuniti svoju imovinsku karticu, a Pinjuh to nije učinio, kazala je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.