Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstavljen projekt Cjeloživotno slušanje

09.12.2014.

11:51

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zadarskom HNK javnosti je predstavljen projekt Cjeloživotno slušanje kojem je cilj usavršavanje komunikacijskih vještina djece i mladih sa slušnim i govornim poteškoćama.

Učenici zagrebačkog Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj danas su kuhali u zadarskom HNK, a pomagali su im učenici zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole. Na ovaj način javnosti je predstavljen projekt Cjeloživotno slušanje koji za cilj ima djeci i mladima sa slušnim i govornim poteškoćama usavršiti komunikacijske vještine.

Danas je kuhala i Alma Šečić, učenica 4.razreda Centra Slava Raškaj: 

     Kuhat ćemo meso povrće i tjesteninu s bešamel umakom, a danas bi stvarno htjela zahvaliti učenicima iz Zadra koji su nam jako puno pomogli, to mi je najvažnije da smo se sporazumjeli i da smo kao učenici pomogli jedni drugima.Oni su nešto naučili od nas, a i mi od njih, imamo isti stil kuhanja, rekla nam je Alma. 

Ravnateljica Centra Slava Raškaj Slavica Jelić napominje kako današnje zbivanje u biti označava kraj vrlo uspješnog partnerstva sa zadarskom HTU školom...

     ...kako bismo prikazali sinergiju specijalnog i redovnog školstva jer je to smisao inkluzivnog odgoja i obrazivanja, u ovom slučaju na primjeru ugostiteljske struke. Djeca su u našoj ustanovi po jednom tipu komunikacijskih teškoća ali to nije nikakva zapreka da oni zajedno sudjeluju u obrazovanju i strukovnim djelatnostima, s učenicima strukovne škole, napominje ravnateljica Jelić.  

Ravnateljica zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Jadranka Brkić Vejmelka kaže kako suradnja s Centrom  Slava Raškaj traje već godinama, godišnje se u prosjeku 18 učenika s poteškoćama uspješno obrazuje za zanimanje pomoćni kuhar i slastičar ili pomoćni konobar. Problemi međutim dolaze kasnije…

     ...poslije nakon školovanja ti učenici, ta djeca ne nađu mjesto na tržištu rada, upozorava Vejmelka.

Projektom Cjeloživotno slušanje pruža se stručna podrška redovnom odgojno obrazovnom sustavu i to razvojem alata za edukaciju djelatnika u redovnim dječjim vrtićima, te osnovnim i srednjim školama. Ukupna vrijednost projekta je oko 232 tisuće EUR-a, od čega je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala oko 197 tisuća EUR-a.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.