Hrvatski radio

Radio Zadar

Predstavljena monografija o najstarijoj osnovnoj školi u Zadru

19.12.2019.

13:19

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

U Svečanoj dvorani zadarskog Sveučilišta predstavljena je monografija Osnovne škole Petra Preradovića, najstarije osnovne škole u Zadru.

Autor monografije Pavle Jerolomov obuhvatio je razdoblje od 1953. do 2018. godine, bilježeći mnogo toga što je oblikovalo kako rad same škole tako i uvjete života u Zadru tijekom 6 i pol desetljeća.

Uz autora, o knjizi su govorili recenzenti prof. dr. sc. Damir Magaš i mr. sc. Marija Obad te ravnateljica Škole Stanka Pera-Martinac.

 

Iz recenzija:

 

U beskrajnom moru ljudskoga stvaranja, 65 godina postojanja i rada jedne osmogodišnje škole čini se neznatnim, ali gradu Zadru, naraštajima učenika koji su kroz nju prošli, zadarskoj regiji, domovini Hrvatskoj, posebice njezinom primorju, 65 godina OŠ Petra Preradovića prepoznatljiva je i trajna vrijednost. Smještena na Poluotoku, uz obalu Zadarskog kanala, u srcu Jadranske Hrvatske, poput trajnog lučonoše znanja i uljudbe, ova Škola u srcima je pokoljenja učenika, učitelja, upravitelja i svih djelatnika. U njoj su tkali dio svoje mladosti i radnog vijeka utisnuvši, svaki po simboličnu kap, trajne vrijednosti kojima se Škola danas ponosi.

 

(…) Damir Magaš

 

(…) Autor nam je otkrio pojedinosti o početcima učiteljevanja i poučavanja u Donatovu gradu s naglaskom na sve što se s tim u vezi događalo na hrvatskom jeziku, naglasivši hrvatstvo Grada u vremenu minulih stoljeća. Grad u kojem živi svijest o opstojnosti gradi svoj opstanak na generacijama koje ga nose u srcu. Svi porazi, sva rušenja bili su početci građenja u neprestanom hodu i susretu s novim. U tim stremljenima škola kao organizirani subjekt ima temeljnu zadaću. Ove misli vodilje ponukale su kolegu Jerolimova da na primjeru jedne škole potvrdi da se sve ono što je u sustavu, a svoja ishodišta temelji na vrijednostima identiteta, ima budućnost i kvalitetu kao zalog.

 

(…) Marija Obad

 

Pavle Jerolimov o monografiji, razgovor

Marija Obad o monografiji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.