Hrvatski radio

Radio Zadar

Preminuo dr. Zdenko Brusić

10.11.2014.

11:57

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je preminuo ugledni zadarski arheolog, dr. Zdenko Brusić. Profesor Brusić dao je neprocjenjiv doprinos razvitku i unapređenju hrvatske arheologije.

Zdenko Brusić rođen je u Šibeniku, 16. rujna 1938. Od 1966. do 1969. radi kao kustos u arheološkoj zbirci Nin. Godine 1969. prelazi u Muzej grada Šibenika. Od 1982. do 1987. vrši dužnost ravnatelja Arheološkog muzeja u Zadru, nakon čega do 1998. obavlja dužnost kustosa prapovijesnog odijela, kada prelazi na Filozofski fakultet u Zadru. U veljači 1982. izabran u zvanje znanstvenog suradnika, a 1990., u višeg znanstvenog suradnika Godine 1999. izabran je u znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora za predmet Prapovijesna arheologija. Od rujna 2004. redoviti je profesor na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Tijekom studija i rada u muzejskim ustanovama sudjelovao je u brojnim istraživanjima (Muline na otoku Ugljanu, Danilo kod Šibenika, Dobova u Sloveniji, Nin, Povljana na Pagu, Kašič kod Zadra, Bribir, Biograd, Srima kod Šibenika i dr.). Vodio je, također, i samostalna istraživanja na lokalitetima Velika Mrdakovica, Tradanj i Šarina Draga kod Šibenika, Vrbica kod Bribira, Pokrovnik, Sitno Donje kod Perkovića, Pećane, i dr., a na zadarskom području istraživao je na Kosi kod Ljupča, Ninu. Zadru i drugdje. Posebno se izdvajaju istraživanja podmorskih nalazišta: antičkih brodoloma u blizini otoka Zlarina i Oblika kod Šibenika, niza nalazišta na otoku Mljetu (Stoba, Sobra, Pomena, Glavat i dr.), te ostataka srednjovjekovnih brodoloma kod Šuđurđa na Šipanu, Drevina kod Dubrovnika, Gnalića kod Biograda, Bisage u Kornatima. Osim istraživanja antičkih i srednjovjekovnih brodoloma istraživao i ostatke antičkih luka u Savudriji, Červaru i Poreču u Istri, zatim Polačama na otoku Mljetu, Visu, Murteru i na više mjesta u Pašmanskom i Zadarskom kanalu. Više godina istraživao je antičku luku Enone (Nina), gdje je otkrio prve liburnske brodove osebujne šivane konstrukcije, a kod današnje ninske luke pronašao je dva starohrvatska broda iz 11 stoljeća. Nakon istraživanja i vađenja ovih brodova sudjelovao je u njihovoj konzervaciji, prezentaciji i izradi replika. Bio je suradnik niza projekata vezanih uz povijesno-arheološka istraživanja zadarsko-šibenskog prostora i glavni istraživač na projektu "Podmorska arheološka istraživanja antičkih luka hrvatskog priobalja" , u okviru kojega je istraživao helenističko pristanište u Resniku kod Kaštela te antička pristaništa u Pašmanskom i Zadarskom kanalu.

Na dodiplomskom studiju arheologije Sveučilišta u Zadru predavao je predmete Prapovijesna arheologija I i Uvod u prapovijesnu arheologiju. Na poslijediplomskom studiju arheologije (Arheologija istočnog Jadrana) predavao je kolegij iz Prapovijesne arheologije i vodio usmjerenje Podvodna arheologija. Bio je član Hrvatskog arheološkog društva i Komisije za istraživanje pomorske i brodograđevne baštine pri HAZ-u. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.